Благодаря на русенци, които са дали подкрепата си за мен в конкурса. Тази награда е не толкова за мен, а за русенци. Тя показва, че се движим в правилната посока. Щом работим добре, хората ни оценяват. Приемам тази награда като подкрепа за усилията, които полагаме за утвърждаването на Русе като град-лидер. Отличието е признание за добре свършената работа. Това каза кметът Пламен Стоилов, който беше избран за „Кмет на годината“ на голяма община в авторитетния конкурс „Кмет на годината“. Той спечели най-значимия приз, който е за цялостна дейност през годината във всички сфери на работа на ръководената от него местна администрация. За престижното отличие Стоилов се конкурираше с кметовете на Плевен и Видин. Той не успя да получи лично наградата си в София, която беше връчена на заместника му Димитър Наков на церемония в НДК от еврокомисар Мария Габриел.
През последните няколко години успяхме да осъществим знакови и дългоочаквани проекти, благодарение на които възродихме Русе като град-лидер, като икономически и индустриален център в региона, подчерта на церемонията Наков. Той благодари на организаторите и всички, подкрепили кмета Стоилов, който беше номиниран и в още две категории - „Иновации в образование“ и „Кмет на гражданите“.
Конкурсът „Кмет на годината“ е инициативата, чрез която след национално онлайн допитване всяка година се отличават най-добрите кметове. Надпреварата се организира от Портала на българските общини Kmeta.bg и вестник КМЕТА.bg, чието основно внимание е насочено към работата на всичките 265 общини.