Средният размер на ипотечните заеми е нараснал от началото на годината и достига 119 хил. лв. при 106 хил. лв. през 2017 г. и 94 хил. лв. през 2016 г., показва анализ на Райфайзенбанк - България. С финансиране от банката се купуват най-вече апартаменти (92%), като в 86% от случаите предпочитаният имот се намира в големите градове София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе или Велико Търново.
Проучването на Райфайзенбанк показва, че профилът на най-честия получател на ипотечен кредит е семеен мъж на 38 г., с висше образование. Изборът на клиентите най-често се спира на монолитното строителство (80%), като и през тази година най-търсени продължават да бъдат апартаментите в сгради, строени след 2000 година - 54%, което бележи ръст от 8 пр.п. спрямо данните за миналата година.
Експертите на финансовата институция отбелязват, че ипотечното кредитиране бележи ръст в унисон с динамиката и оживлението на пазара в страната. Наблюденията им влизат в тежко противоречие с тези на русенските брокери на недвижими имоти, според които за оживление изобщо не може да става и въпрос, а огромният процент от новоотпусканите ипотечни кредити се използват за рефинансиране на заеми от други банки. А изплащането на кредит с размер над 100 хил. лева предполага месечни вноски от 600-700 лева, което на фона на русенските заплати изглежда абсурдно.