Специалистите на "Електроразпределение Север" са извършили оглед и експертен анализ на съоръженията и са предприели превантивни мерки за осигуряване на надеждно функциониране на мрежата при неблагоприятни атмосферни условия и върхово натоварване през студения сезон, съобщиха от "Енерго-Про". Подготовката на съоръженията за зимния период е част от целогодишната поддръжка на електроразпределителната мрежа и включва допълнителни обходи, инспекции и обслужване на всички съоръжения на Електроразпределение Север - 27 подстанции, 98 възлови станции, 11 443 трафопоста, 3534 км кабелни линии средно напрежение (СрН), 6990 км ниско напрежение (НН), 15 019 км въздушни електропроводи СрН, 16 874 км въздушни електропроводи НН на територията на Североизточна България.
Ремонтните екипи са положили 164 532 метра нови кабели средно и ниско напрежение. Монтирани са 2318 стоманорешетъчни и стоманобетонни стълба, 1751 км въздушни усукани проводници НН с висока устойчивост на неблагоприятни атмосферни условия. В мрежата на компанията са вложени 17 тона нови алуминиево-стоманени проводници. Подменени са 2903 измервателни и силови трансформатора, 1023 разпределителни касети, 1534 прекъсвача НН, 6785 изолатора и др. 
"Електроразпределение Север" разполага с 381 ремонтни екипа, снабдени с необходимите лични предпазни средства и специализирано оборудване и техника. Дружеството има готовност, при кризисни ситуации, да прегрупира и пренасочи технически екипи и техника към засегнатите райони. Изготвени са специализирани планове за защита при бедствия и аварии на територията на всяка област, за да се гарантира незабавна реакция при извънредни ситуации. Компанията има установена оперативна връзка с областните и общинските щабове за защита при бедствия.