Измислен професор по ортопедия и мним полицейски комисар така умело оплели в мрежите си русенец, че успели да му вземат внушителните 30 000 лева.
В понеделник по обед на домашния телефон на живеещ в центъра на града 69-годишен русенец се обадил мъж, който се представил за главен комисар Иванов от ОД на МВР в Русе. Непознатият любезно опипал почвата и помолил за съдействие за задържане на престъпниците, които по данни на полицията го били набелязали за измама. 
Малко след приключването на разговора телефонът отново позвънил и този път насреща била жена, в чийто глас пенсионерът припознал снаха си, която през плач казала, че си е счупила и двата крака и са нужни пари за операцията й. След това в слушалката прозвучал мъжки глас, който се представил за "проф.Герджиков от клиника по ортопедия в София" и с нетърпящ възражения тон казал, че трябват 17 000 евро за златни пирони, за да не остане снаха му инвалид. Веднага след това отново звъннал "комисарят", казал, че е подслушал целия разговор и разпитал 69-годишния с какви пари разполага и в коя банка са, след което го посъветвал да ги даде, за да се задейства операцията по залавяне на бандитите, а след това щял да си ги вземе обратно.
След това фалшивият комисар поискал номера на мобилния телефон на жертвата и постоянно го направлявал какво да прави. Така помагачът на полицията четири пъти теглил от два банкови клона и банкомат и заедно с наличните вкъщи сума и златни накити плячката се закръглила на 30 000 лева, които оставил на различни места в града.
Вечерта, като се прибрал вкъщи, пенсионерът споделил със сина си, че е помогнал на жена му да бъде оперирана и разбрал, че е измамен. С тази измама излъганите в Русе от януари насам са вече 36 за общо 90 000 лева.
По този повод от ОД на МВР отново напомнят на русенци, че държавните институции не събират средства на ръка, а искането на пари по телефона е категоричен знак за измама.