Днес се отбелязва Световният ден на рекордите на Гинес, който отдава заслужена почит на дълъг списък от хора, които са направили най-невероятни неща по-добре от другите, съобщава Ройтерс.

В Световния ден на рекордите често се споменава за подреждането на кубчето на Рубик за нула време при поразителни обстоятелства. И тази година не прави изключение. Китаецът Цюе Цзянюй успя да подреди кубчето за 15.84 секунди, при това с главата надолу, припомня БТА.

Харлемските баскетболисти сякаш редовно са абонирани за Гинес рекордите. И тази година техен представител удиви любителите на екстремни преживявания. Той съумя да направи най-голям брой дрибъла под крак, като 32 от тях бяха на височина 1,60 метра. Тази дисциплина представлява нещо като хоризонтално въртене на една ръка, като с другата се тупка баскетболната топка между краката.

Друг представител на Харлемските баскетболисти успя да направи най-далечния кош /17.71 метра/, изстрелян по време на задно салто.

Специалността на Арън Фодърингам са скоковете с инвалидна количка. Използвайки рампа, той успя да преодолее зашеметяващите 21,35 метра.

Световният ден на рекордите на Гинес се отбелязва от 2005 г., за да се отдаде почит на тези, които поставят рекорди, достойни за Книгата на Гинес. Той се чества във връзка с годишнината от продажбата /2004/ на 100-милионния екземпляр на култовото издание, когато то получава титлата на "най-продаваната в света книга, защитена с авторски права".