"От 2009 г. страшно много неща се случиха на петролния сектор. Държавата налага все нови и нови изисквания на търговците на горива, които разбира се имат някакъв устойностен анализ в цената”.

Така Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация коментира пред NOVA парадокса, че при еднаква цена на петрола бензинът сега струва 2,36 лв. за литър, а преди 9 години е бил 1,80 лв.

Делчев даде за пример онлайн връзката с отчитащите уреди, изискванията към акцизните складове, регулациите, касаещи околната среда, качеството на горивата и повишаването на акциза, който формира около 50% от крайната цена.

По повод решението на Комисията за защита на конкуренцията да разследва драстичните разлики в цените на горивата в отделните бензиностанции, Делчев посочи, че преди няколко години оплакванията са били точно обратните – бензинът е струвал почти еднакво навсякъде.

„Въпрос на ценова политика на всяка фирма е дали определя цените единно за цялата страна или на всяка бензиностанция. Основното е конкурентната среда – дали има една бензиностанция в населеното място или няколко, които се борят за ценови предимства”, посочи Делчев.

Той добави, че по-големите обеми на продажби водят и до по-ниски маржове на печалба. Така икономиите от мащаба дават възможност за намаляване на цените.

Също така върху стойността на горивата в бензиностанциите влияят разходите за логистика и транспорт.

Председателят на Българската петролна и газова асоциация подчерта, че пазарът на горива в България е силно конкурентен.

„Цените до този момент растяха, когато растеше и цената на суровия петрол. Преди по-малко от седмица сорт Брент проби връх от 85 долара за барел, а вчера беше на 82 долара за барел, респективно цената по бензиностанциите също падна”, отчете Делчев.

Той отрече протестите срещу високите цени на горивата да са повлияли на ценообразуването.