Съюзът на Дунавските овощари и още 13 браншови организации от сектор „Плодове и зеленчуци“ се обявиха против готвените промени в Наредба 26 от 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. В заявление на браншовиците, изпратено до министъра на земеделието Румен Порожанов и заместниците му Вергиния Кръстева и Янко Иванов, те настояват за промени в текстовете, по които в момента тече обществено обсъждане.
В промените е записано, че „По схемата се финансира изграждането на малки търговски обекти във фермите, закупуване на млекомати за сурово мляко, основно търговско оборудване и мобилни хладилни витрини. Средства се отпускат и за директни доставки на сурово мляко, непреработен пчелен мед, яйца, малки количества месо от селскостопански птици и зайци, и за преработени храни от селскостопански животни“. 
В тази наредба ние виждаме силно изразена дискриминация към производителите на плодове и зеленчуци желаещите да правят директни доставки към целеви групи като деца, вегетарианци, вегани и всички други които биха желали да си закупят свежи плодове и зеленчуци и техните производни директно от фермерите, се казва в заявлението.
Производителите на плодове и зеленчуци предлагат по схемата да могат да се финансира и закупуване на вендинг машини /автомати/ за директна продажба на плодове и зеленчуци,  машини за смутита, фрешoве, сокове от плодове и зеленчуци, произведени от фермера, основно търговско оборудване и мобилни хладилни витрини. Настоява се средства да се отпускат и за директни доставки на плодове и зеленчуци. 
Така може да се допълнят училищните схеми и освен малките деца - до 4 клас, и големите ученици да имат достъп до свежи плодове и зеленчуци чрез тези вендинг машини, смятат производителите.
„Очакваме това допълнение в схемата за държавни помощи за директни доставки да облекчи и насърчи директните продажби на производителите на плодове и зеленчуци и да увеличи достъпа до свежи плодове и зеленчуци на по-големи групи потребители до края на действието и 31 декември 2020 г.“, се казва в заявлението.