Топлата зима и високите температури през последните седмици на февруари вече сериозно притесняват русенските овощари. Дръвчетата вече излизат от дълбокия си зимен покой и са в предцъфтежно състояние. Ранното започване на цъфтежа носи опасност плодовете да бъдат унищожени от последващи студ и слани, ако времето рязко застудее. Това заяви за „Утро“ Павел Спасов - член на Управителния съвет на Съюза на дунавските овощари и собственик на градини в Малко Враново и Черешово. 
Най-опасно е положението за черешите и ранните сортове кайсии, за които всеки цъфтеж преди 30 март се смята за проблемен. Овощарите се опасяват от повторение на 2018 година, когато след топлия февруари точно на първа пролет през март паднаха обилни снегове и времето рязко застудя. На фаза предцъфтежно състояние овошките издържат до минус 7-8 градуса, но ако термометърът падне под минус 10 градуса, това ще означава измръзване и бедна реколта от череши, кайсии и праскови.
Както „Утро“ писа, регионалният браншови съюз организира пето специализирано изложение Дунавски Овощари, което ще се проведе на 20 март отново в зала ОЗК Арена. Форумът ще даде възможност за B2B срещи и директни преговори с бизнеса; мениджъри на търговски вериги и чужди търговци, сключване на сделки и партньорства в сектора.