Четирима наши борци стигнаха финалите в първия ден на турнирите по свободна и класическа борба "Дан Колов" и "Никола Петров" в столичната зала "Универсиада".

При класиците трима пробиха до битки за титлите. Двукратният световен шампион при юношите и трети от Евро 2012 при мъжете Александър Костадинов (59 кг) записа 4 убедителни победи. Стартира с технически туш срещу Николай Вичев, после надделя над украинеца Левген с 4:2, а на четвъртфиналите се справи и с Радослав Василев - 8:2. В полуфинала Костадинов елиминира и американеца Батерман - 5:2 Така за титлата по-късно днес той ще спори с арменеца Карен Асланян, световен шампион за юноши.

При 75-килограмовите Илиян Георгиев ще срещне на финала Арсен Джулфалакян (Армения), втори на олимпийските игри Лондон 2012 и трети на последното световно. Националът започна с успех срещу Атанас Колев, след което елиминира германеца Номайер с 4:0. А на полуфиналите се справи и с еврошампиона Карапет Чалян, който бе дисквалифициран.

При тежките до 130 кг Милослав Методиев също е на финал, където негов съперник ще е турчинът Атила Гюзел, който на полуфинала спря друг наш представител - Любомир Димитров с 1:2. Преди това Методиев победи Чеби (Тунис), сърбина Павлович с 5:1 и беларусина Чугошвили, трети от Евро 2008.

Димитров също започна убедително - успех срещу украинеца Чернецски 1:0, после победа срещу турчина Озтурк 2:0, а на четвъртфиналите елиминира и друг украинец - Мукола Кучми с 2:10. Така в мач за бронза Димитров най-вероятно ще спори с Хейки Наби, втори от олимпийските игри, който изненадващо падна Атила Гюзел.

В свободния стил само Леонид Базан ще спори за титлата в кат. До 74 кг. Асът ни преодоля двама азери- Хасанов и Ашраф Алиев срещу когото имаше инфарктен мач. Десет секунди преди края съперникът му успя да изравни 4:4, но в оставащите две минути Базан атакува успешно и взе решителните 2 точки за крайния успех - 6:4. На полуфинала третият от Евро 2013 победи Иван Деливерски с 5:0 и за титлата ще спори с поляка Брозовски, бронзов медалист от Евро 2006. В същата категория Кирил Терзиев не успя да се пребори за отличие.

На полуфинала той падна от турчина Демитрас с 0:8. В следващия двубой срещу поляка Брозовски двубоят бе на кантар. Заради контестации от двете страни срещата се гледа два пъти на видео. Първо реферите дадоха победата за турчина, която извеждаше Терзиев до мач за бронза. Но после дадоха за поляка, с което и нашите очаквания за медал приключиха. Преди това Терзиев победи италианеца Сорбело, а на осминафиналите срази с технически туш поляка Сокалски.

Жребият отреди световният вицешампион Владимир Дубов и бронзовият олимпийски медалист от Пекин 2008 Радослав Великов да се срещнат още във втория кръг при 61- килограмовите. Дубов обаче бе безапелационен - 10:0. После обаче националът падна от азера Алиев - 4:7, като съперникът му взе победните точки в последните 20 секунди. Последва контестация от нашия лагер, но тя бе в полза на азерите, като реферите му дадоха още една точка.

При жените Виктория Бобева ще спори в следобедния сеанс за бронза в кат. до 61 кг.

В залата бе и петкратната световна и пет пъти европейска шампионка Станка Златева, която изгледа срещите от сутрешния сеанс. Откриването на турнирите е от 17:30 часа, като се очаква на церемонията да присъства и спортният министър Мариана Георгиева.