Газ метан и вчерашният вятър затрудниха потушаването на локалните огнища от пожара на сметището, който се разгоря в събота по обед. Вечерта  към 20 часа пожарът е бил овладян, но поради избиването на газ метан и вятъра огънят е пламнал наново. От екоинспекцията съобщиха, че са отчетени завишени нива на замърсители на въздуха, но без превишения на нормите. Към обед вчера ситуацията беше овладяна, но заради вятъра пушекът създаваше дискомфорт в града. 
Пожарната покрива територията с машини, за да не премине огънят на съседна територия, а операторът на сметището със своя техника извършва запръстяване от северна посока към пожара. "Единствено запръстяването показва засега най-добрия ефект, но за съжаление става бавно. Проблемът е, че запръстяването на скат е невъзможно, а пожарът е тръгнал точно от високия скат, който е недостъпен, след което се е разгорял. Пожарната потушава локалните огнища, надявам се до края на деня да успеем да овладеем положението. Но още една седмица ще трябва да се наблюдава, защото по принцип запалено сметище започва да гори и в дълбочина, започва да върви по жилите, където върви метан", коментира вчера  кметът Пламен Стоилов, който дойде на мястото на пожара.
Проблем за пожарните машини е фактът, че хидрантът за зареждане на вода е до входа на сметището. Оттам те трябва да отидат във вътрешността, където за минути водата е изразходвана, и пак да се връщат обратно да пълнят. Затова от общината осигуряват водоноски, както и фадрома, която да кара пръст и да започне да запръстява и от другата страна.
"Целта ни е по най-бързия начин да можем да задушим този огън, да затиснем и тлеещите отпадъци, за да може да спре пушекът. Защото днес е много неблагоприятно атмосферно налягане и неблагоприятен за нас вятър, който духа към града", каза още кметът.
От екоинспекцията съобщиха, че завишените показатели са характерни за горивни процеси след пожар. Става дума за бензен, азотни оксиди, въгледороден оксид и фини прахови частици, но те не са над пределните норми. РИОСВ ще извърши извънредна проверка на депото следващата седмица и ще изиска от оператора информация относно възникването на инцидента. В зависимост от резултатите на проверката ще бъдат предприети съответните административно-наказателни мерки спрямо оператора.
Пожарът, който обхвана обща площ от близо 5 декара,  е тръгнал в събота едновременно от четири места на 100 метра едно от друго, поради което ще се разследва дали става дума за умишлен палеж. Сигналът е подаден около 12.30 от човек, който е преминавал наблизо. Той е видял пушека и се е обадил на дежурния в депото. На място са били изпратени четири екипа на пожарната, като в гасенето са се включили и екипи от самото депо за отпадъци с тежка техника.