Шофьори сменят метановите си уредби с пропан-бутанови, а индустрията бързо изоставя употребата на природен газ заради много по-евтиния пропан-бутан. След драстичния скок на цената на синьото гориво със задна дата от 1 август петролният газ вече е над два пъти по-евтин. А в доставките му няма признаци за несигурност, докато снабдяването на страната с природен газ за зимата изглежда доста проблематично.  
Разликата в цената вече е около 2000 лева на тон. Мегаватчас енергия от пропан-бутан излиза към 133 лева, докато от природен газ е почти 300, изчисли управителят на „Ел Ен Джи системи“ и член на директорския борд на „Булмаркет Груп“ Младен Станков.                              

Според него от 1 август досега продажбите на метан в газстанциите са намалели с 50% и продължават да падат. Такситата масово обръщат от метан на пропан-бутан и вече почти всички са се преустроили. На метан продължават да карат камиони и автобуси, на които им е трудно да се прехвърлят на друго гориво. Но и за тях е видимо, че собствениците им постепенно ги спират от движение. Средната цена на литър автогаз вчера беше 1.27 лева. При зареждане на личен автомобил и ползване на отстъпката от 25 стотинки на литър, цената пада почти до лев, а при компиниране на на това облекчение с фирменото намаление, което някои вериги правят, цената пада под лев. В същото време на килограм метан вчера струваше средно 5.22 лева и отстъпката пак го държи в орбитата на петте лева.
Цената на пропан-бутана също е по-висока от миналогодишната, тъй като себестойността му е обвързана с цената на петрола. Автогаз използват хората с ниски доходи и заради поскъпването на всички горива от началото на годината потреблението е спаднало с 15-20%. Този спад обаче започва бързо да се компенсира от индустрията.
„Много предприятия, които в момента използват природен газ и са на тръбата, търсят друг източник на енергия и се ориентират към пропан-бутан. От месец насам имаме по 3-4 такива запитвания на ден от фирми. Проведохме разговор с „Шишеджам“ /Търговище/, само тяхната консумация е 240 тона на ден. Всеки може да сметне при 2000 лева на тон разлика в цената каква сума може да се спести. Подписахме вече с „Биовет“, в процес на преговори сме с още няколко големи компании. Една такава инвестиция се избива за месец-два и интересът е огромен“, каза Младен Станков. 
И за разлика от природния газ доставките на пропан-бутан засега изглеждат безпроблемни. „Булмаркет“ внася нужните количества от Казахстан, Италия, Румъния, Алжир. И този внос може да се увеличи. 
„България през 2018-2019 г. имаше потребление на пропан-бутан, основно автогаз, от порядъка на 45-47 хил. тона. Към днешна дата има сериозен спад до към 30-33 хил. тона месечно. По груби оценки има към 20 хил. тона капацитет за увеличаване на доставките, налице е и необходимата инфраструктура“, обясни Младен Станков.
Преориентирането към пропан-бутан обаче тече в цяла Европа и се очаква засилване на конкуренцията за доставки, особено от страна на държави, в които традиционно се използва повече автогаз - Полша, Италия, Турция. Нарастване на търсенето и евентуалната поява на дефицит може да очаква през октомври-ноември. Дотогава българските предприятия имат време да предприемат необходимите стъпки за такова преустройство. 
Проблем вече е доставката на оборудването, което отнема към три месеца, тъй като интересът в цяла Европа е голям. Има и сериозни бюрократични спънки, тъй като много време е необходимо и за съгласуването с РИОСВ, пожарната и други институции.