След три неуспешни опита за регистрация и липса на кворум, днес парламентът няма да заседава, предаде БГНЕС.

Причината – народните представители от БСП и ДПС не се регистрират в зала, а някои от депутатите от управляващото мнозинство отсъстват. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обяви, че следващото заседание на парламента ще се състои във вторник и то ще бъде извънредно.

От парламентарната група на „БСП за България“ бе заявена категорична позиция, че няма да се регистрират при началото на нито едно пленарно заседание, докато вицепремиерът Валери Симеонов не подаде оставката си. Тя му бе поискана заради изявлението му по адрес на майките от инициативата „Системата ни убива“, които той нарече „кресливи жени“ с „уж болни деца“, както и за арестите в Държавната агенция за българите в чужбина, която попада в неговия ресор.

ГЕРБ не е заложник на ДПС, отсъстващите депутати трябва да бъдат санкционирани

От ГЕРБ отказаха да коментират поведението на опозицията, но при всички положения го смятат за нарушение на правилника.

„Смятам, че ние сме доказали, че можем да се организираме и да осигурим мнозинството в парламента, респективно – кворума. На следващото заседание ще имаме оптимална организация. Няма да има хора, които да боледуват. Няма да има и хора, които да са командировка в международни организации“, заяви народният представител от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Според него нерегистриралите се в зала депутати задължително трябва да бъдат санкционирани с отнемане на дневното им възнаграждение, както предвижда правилникът.

На въпрос дали ГЕРБ се превръща в заложник на ДПС, които се регистрират само когато в зала се разглежда важен за тях законопроект, Кирилов отговори: „При всички положения съобразяваме тяхното поведение. Не мога да кажа, че се чувстваме заложници. В никакъв случай! Пак казвам, че политиката е отговорна дейност и би следвало да се упражнява добросъвестно“.

„Не ни стигнаха 4 гласа за кворум и колегите от „Атака“ също не присъстваха в зала“, допълни още той. По-късно стана ясно, че е станало объркване и народните представители от "Атака" са се регистрирали.

Патриотите обвиниха ДПС и БСП, че не се интересуват от България

ДПС си гледат единствено своя интерес. Това са правата и свободите през очите на Доган и сараите. Те не се интересуват какво се случва в България, както и БСП. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Валентин Касабов.

В кулоарите на парламента Касабов коментира проваленото поради липса на кворум пленарно заседание, в началото на което депутатите от БСП и ДПС не се регистрираха в зала, а някои от управляващото мнозинство отсъстваха.

На въпрос дали действията на опозицията по проваляне на кворума ще доведе до блокиране на работата на парламента, той бе категоричен: „Опитват се, но няма да стане!“.

ДПС намекна за оставка и на Каракачанов

След като настоя вицепремиерът Валери Симеонов да поеме политическа отговорност за думите си към протестиращите майки от инициативата „Системата ни убива“, както и за разследваната корупционна схема в Държавната агенция за българите в чужбина, днес ДПС заговори за оставка и на друг член на правителството от квотата на патриотите – вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Интересът към нас е свързан с нашето условие към министър-председателя да отстрани вицепремиера Валери Симеонов. Мисля, че и Симеонов, и Каракачанов, като нови депутати в пленарна зала ще осигурят кворума. Министър-председателят да чуе призивите ни, както и тези на майките на деца с увреждания. Двама нови депутати ще бъдат добро попълнение за Народното събрание“, заяви народният представител Хамид Хамид, намеквайки за законовата процедура, според която подавайки оставките си двамата ще се върнат като депутати от групата на патриотите в парламента.

По отношение на проваленото поради липса на кворум пленарно заседание, от ДПС са категорични – кворумът е задължение на управляващото мнозинство.

„Ние сме в бюджетна процедура. Гледаме бюджетите в комисиите, ще ги гледаме и на първо четене следващата седмица. Слушаме как правителството и мнозинството са стабилни, а виждаме как в бюджетна процедура няма кворум за работа“, смята Халил Летифов от ДПС. Според него опозицията не може да бъде обвинявана за това, че не се регистрира в зала.

Ако Симеонов не подаде оставка, да си ходи правителството

Няма да влезем в пленарна зала, докато не изпълнят и нашето искане да понесе политическа отговорност човек от ръководството на правителството (вицепремиерът Валери Симеонов – б.р.), който обиди най-беззащитните – майките на деца с увреждания. Ако той не подаде оставка, ще трябва да подаде оставка Борисов и цялото правителство. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Румен Гечев.

„Управляващото мнозинство трябва да осигури кворум за заседанията на парламента, това е конституционен принцип. Те не идват на работа. Очевидно имат жестоки и непреодолими противоречия вътре в коалицията, за което ние предупреждаваме отдавна“, смята Гечев.

От левицата се обвиха и категорично против начина, по който се приема републиканският бюджет за следващата година като го определиха като „скандален и неевропейски“.

„Другите страни от Европейския съюз от лятото обсъждат проектите за бюджет. Тук, в България, правителството онзи ден с извънредно заседание приема и внася бюджета в парламента, след което иска да претупа буквално за една седмица бюджет за 45 млрд. лева. Да прокара онова, което е заложено в бюджета, без да се вслуша в препоръките на опозицията“, смята Гечев.