Д-р Живко Димитров е завършил Медицинския университет във Варна през 1993 година. Първоначално работи в общо хирургично отделение в тогавашната Окръжна болница, където придобива специалност по обща хирургия. След това специализира в УМБАЛ „Пирогов“ и УМБАЛ „Александровска“ при водещи български специалисти и защитава специалност по пластична, реконструктивна и естетична хирургия.
В процеса на своето професионално развитие преминава много специализации и квалификационни курсове в България и чужбина. В момента е началник на отделението по пластична, естетична и реконструктивна хирургия към УМБАЛ „Медика Русе“

- Д-р Димитров, какво кара хората да търсят разкрасяващи операции?
- Всеки от нас иска да бъде възприеман положително в обществото. В днешно време все повече физическата красота се асоциира с личен успех. Много хора прибягват до оперативни или неоперативни корекции, за да се доближат максимално до общоприетия за обществото ни модел за красиво лице или тяло. 
- Какво според вас означава да си красив?
- Красотата е субективно възприятие, повлияно от множество обществени и междуличностни фактори, различно за всяка отделна социална група. Например гърците описват красотата с помощта на математически линии или ъгли. Тази гръцка философия е довела до развитието на общия принцип, че
в основата на красотата лежат пропорциите
схващане, характерно за европейската културна зона, част от която сме и ние. Възприемането на красотата е допълнително подсилено от личностните фактори възраст и индивидуалност. Това определя многомерния характер на красотата.
- С какви мотиви хората прибягват до операции или процедури за разкрасяване на лицето?
- Ефектите на стареенето са основните причини, които карат хората да се обърнат към пластичен хирург. При планиране на естетични корекции в областта на лицето трябва да се акцентира на основните компоненти възраст, пол, раса, структура на тялото и индивидуалност.
- Как се отразява остаряването на лицето ни?
- Процесът на стареене става видим на около 30-годишна възраст, когато горната част на клепачите започва да пада надолу. След 40 години се появяват бръчки на челото и в основата на носа, които някои наричат „гневни бръчки“. Започват да се появяват фини бръчки и около очите. Лицето изглежда сърдито и уморено. До 50-годишна възраст челото и бръчките в основата на носа се влошават и може да образуват свързани линии. Увисването на горния клепач може да достигне до миглите, носът увисва, появяват се и бръчки около устата и по шията.
След 60 години всички бръчки се задълбочават и започват да се сливат
Налице е усещането за намаляване размера на окото поради силното отпускане на клепачите. Кожата става по-тънка и загубва подкожната си мастна тъкан. От 70 до 80-годишна възраст продължава загубата на подкожна мазнина, което прави костите на лицето изпъкнали и по-видими. Лицевите бръчки се обединяват и образуват типичния за напреднала възраст вид.
- Има ли разлика в модела за красота между мъжете и жените?
- Несъмнено сексуалната принадлежност е в основата на индивидуалността. При юношите настъпва съществена промяна в пропорциите на лицето в зависимост от техния пол. При мъжете очите заемат по-малка площ по отношение на останалата част на лицето. Те обикновено имат по-голям размер на главата и подчертани ръбове на веждите, както и по-добре оформена брадичка. При момичетата очите са изразени и по-видими. Овалът на лицето е плавен и нежен.
За идеалния нос мъжът и жената имат коренно различни виждания
Жените обикновено имат по-малки носове с леко вдлъбнат гръб. Ъгълът между носа и горната устна при жените е с тенденция да е тъп, докато по-голямата част от мъжете имат ъгъл от около 90 до 110 градуса. Като цяло жените имат по-меки и заоблени линии, докато мъжете са с по-груби, по-ъгловати черти на лицето. 
- Външният вид се определя не само от лицето, а и от състоянието на нашето тяло. Как мислите, формата и изразът на лицето свързани ли са с формата и размера на тялото? 
- По принцип формата на лицето се възприема като част от цялото тяло. Овалното, широко лице може да се свързва с нисък и набит индивид, а продълговато тънко лице се свързва с висок и слаб физически човек. Но все пак лицето е това, което създава първото впечатление за човека. Например събраните вежди с бръчки по челото  говорят за гняв. Обратно, високите сводести вежди може да означават изненада. Усмивката дава щастие, намръщването означава недоволство. Цел на естетичната хирургия е така да оформи чертите на лицето, че то да изразява симпатия, младост и свежест.
- Пропорциите на лицето ли са в основата на възприятието ни за красота?
- Да. Погледнете звездите на киното и модата и ще се убедите, че имат приблизително еднакви пропорции на лицето. Общото при тях са високо разположените и добре изразени скули, които с брадичката образуват равнобедрен триъгълник.
Някой го наричат „Триъгълник на красотата“
Основната цел на естетичната пластична хирургия е да се създаде нехирургичен, естествен външен вид за всеки отделен пациент. 
- Казахте, че в европейската култура точно определени пропорции на лицето се въприемат за красиви. Бихте ли обяснили как успявате да ги определите?
- Лицето е разделено на основните естетични единици чело, очи, нос, устни, брадичка, уши и врат, които от своя страна се разделят на субединици. Прави се оценка на симетрията на лицето, лицевата ширина и лицевата височина и така се определя каква промяна да се направи.  
- Обяснете по-подробно за отделните части на лицето.
- Челото заема горната трета на лицето. За естетично се възприема чело с нежна изпъкналост в профила. Другите му форми включват наклонено, плоско или изпъкнало чело. 
Веждите обикновено следват плавна, леко извита дъга, която се простира от странично към основата на носа и надолу. Според вещи в областта на красотата при жените веждите трябва да са малко над горният ръб на орбитата, следвайки леко извита дъга. Веждата започва на една линия, очертана от ноздрата към вътрешния ъгъл на окото и завършва малко след страничния ръб на окото.
Външният и вътрешен край на веждата трябва да лежат на една хоризонтална линия
като вътрешният край трябва да има задебеляване, което постепенно изтънява странично. При мъжете веждите обикновено се намират на нивото на горния орбитален ръб и обикновенно нямат извивка.
Очите играят основна роля в човешкото общуване. Те често се описват като „прозорец на душата“ и са в състояние да изразят пълната гама от човешки емоции. Ширината на окото от вътрешния до външния му ъгъл трябва да се равнява на една пета от лицева ширина. Външният ъгъл на окото лежи малко над вътрешния с около 2-3 мм. Долният клепач е в рамките на 1 до 2 мм под ириса при поглед напред.
Носът е централната естетическа част на лицето. Тя може да бъде разделена на пет области със значение за неговата естетика: гръб, странични стени, връх, ноздри и странични триъгълници. Границите на субединиците позволяват замаскиране на белези при реконструкция на носните дефекти. Трябва да се имат предвид много фактори като пол, раса, структура на тялото, контура на лицето, косата, устни, зъби. Тези фактори имат пряко въздействие върху оценката на естетиката на носа.
Устните са в рамките на долната трета на лицето.
Съотношението на горната устна към долната устна е приблизително 1:2
Ушите не трябва да бъдат изпускани при цялостния анализ на лицето. Широчината на ухото е половината от дължина му. В горния си край ухото е на нивото на веждите, а в долния е на нивото на ноздрите. Дългата ос на ухото е успоредна на дългата ос на носния гръб.
Идеалната младежка шия е добре отграничена от долната челюст с оскъдно представена мастна тъкан и остър ъгъл. Кожата е нежна и гладка.
- Кои са най-търсените операции за постигане на красиво лице?
- Най често търсените операции за постигане на красиво, младежко и пропорционално лице са операциите на носа - ринопластика, операции на клепачите -  блефаропластика, и оформяне на скули. 
Също много силно оръжие в арсенала на пластичната и естетична хирургия са неоперативните процедури за оформяне на устни, изглаждане на кожата и борбата с бръчките. Най-често използвани са пълнители с хиалуронова киселина, колагенови филъри и ботулиновият токсин.