Видеонаблюдение ще бъде монтирано на няколко невралгични точки в Русе, за да се сложи край на различни прояви на вандализъм и хулиганство. Общината предлага камери да проследяват дали продължават разюзданите сбирки покрай Паметника на моряка, от които непрекъснато се оплакват русенци, които живеят наблизо. 

Неотдавна „Утро“ подробно разказа за събиранията на местна псевдобохема, която се весели до малките часове, като според живеещите наоколо, освен с много алкохол, компаниите си вдигат адреналина и с дрога. Притесненията на очевидци идват и от това, че нерядко се забелязват и малки момчета или съвсем невръстни тийнейджърки, които „батковците“ и „какичките“ напиват с лекота, а последствията „берат“ съседите, които викат линейки. 
Очевидно камери, които заснемат развеселения неудържим дух на младежи или просто на невъзпитани и арогантни граждани, имат ефект. Факт е, че след като камери заснеха две групи ученици, нахално надраскали прясно боядисания подлез на Кръговото, това беше последното безконтролно шарене по стените там. 
Явно общината ще заложи на този ефект и в т.нар Пробив „Кауфланд“, където също често пишман художници и още по-пишман графитаджии си изливат семплите пориви в „сентенции“ от рода на „Коко обича к*рви“. Намерението е и там да се монтира видеонаблюдение. 
Двете устройства - на Паметника на моряка и на Пробива „Кауфланд“ - ще струват 9433 лв. Средствата ще бъдат осигурени от остатъци на обекти, финансирани с целеви средства, като, например, 760 лв., които идват в повече от реално даденото за проектиране на улица към Драгажния флот, 2300 лв., икономисани на фаза „Проектиране“ от проекта за осветление на пътя Русе-Разград, а също и 5490 лв., спестени при обновяването на детски площадки. 
Тези и някои други корекции предлага да бъдат направени в бюджета на общината кметът Пламен Стоилов. Пледложението предстои да бъде гласувано на предстоящото заседание на Общинския съвет в средата на ноември.