КАТ започва акция "Зима" от днес до края на месеца, съобщиха вчера от Пътна полиция. Тя ще премине през три етапа, насочени към велосипедисти, водачи на каруци, пешеходци и шофьори.
Първият етап "С безопасно пътно превозно средство през зимата" ще се проведе през първите десет дни на месеца. Целта е превенция на водачите на велосипеди и каруци. Униформените ще следят за спазване на въведените ограничения за движение на велосипеди, каруци и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от тях в региона, както и за използване на светлоотразителни жилетки от велосипедистите и каруцарите. 6 ноември е обявен за Ден без велосипедисти - жертви на пътя.
"Пешеходци и водачи за толерантност на пътя" е наречен вторият етап, който ще протече в периода 11-20 ноември, когато ще се контролира спазват ли правилата за безопасно пресичане пешеходците и дават ли им шофьорите предимство на пешеходните пътеки. 13 ноември ще бъде Ден без пешеходци - жертви на пътя, а на 20 ноември ще се отбележи Световният ден за възпоминание на жертвите от катастрофи.
В дните 21-30 ноември ще се проведе третият етап "Безопасно шофиране през зимата". Пътните полицаи ще проверяват техническата изправност на автомобилите и отношението на водачите към пешеходците. Ако грайферът на гумата е под 4 мм, глобата за шофьора е 50 лева. Толкова е и санкцията за неизправни чистачки и светлини. За неизправни спирачки обаче глобите могат да стигнат до 500 лева, уточниха от КАТ. 20 ноември е обявен за Ден без водачи и пътници в автомобилите - жертви на пътя.
През миналия зимен сезон от 1 октомври до 31 март в региона са станали 136 тежки катастрофи със 164 ранени и 8 убити. Затова КАТ-Русе предприма мерки за ограничаване на катастрофите чрез специализирани полицейски операции на места с интензивен трафик, както в големия град, така и по пътя за Бяла, Силистра и Разград.