Така наречените спящи терористични клетки съществуват в повече от 60 страни по света, включително и в Русия и други от страните от Общността на независимите държави (ОНД). Това съобщи на пресконференция Владимир Григориев, началник отдел в Антитерористичния център на страните от ОНД.

„По някои експертни оценки т. нар. спящи клетки съществуват в повече от 60 страни по света. Русия и други държави от ОНД не са изключение“, каза той.

Според Григориев спящите клетки се формират от хора, завърнали се в родината си от страни, в които се водят бойни действия. Той отбелязва, че за страните от ОНД не е характерно централизираното и организирано пристигане на оцелели при боеве групи.

Григориев отбеляза, че екстремистите проникват по различни начини, включително и чрез бежанския поток. Около 30% от участниците във военни конфликти се връщат в родината си и „именно тези субекти формират нов тип терористична дейност – нискобюджетен тероризъм, който е свързан не само с проникването на екстремистите в страната на заминаването си, но и с вербуването за терористичните структури на граждани, напуснали страните, в които се водят бойни действия“, каза той.

Голяма част от интернет ресурсите за привличане на участници към терористични организации се намират в Европа, заяви на конференцията председателят на научнотехническия съвет към Антитерористичния център на ОНД Мариана Кочубей. Тези данни са получени след анализ на информационното поле. „Поради това, когато говорим, че се намираме в информационна война, това не е само фраза. Срещу нас наистина се води информационна война“, отбеляза тя.

Кочубей също така прогнозира увеличаване на ръста на терористични прояви сред младежта в близко време: „Според нас в близка перспектива е възможен ръст на терористичните прояви сред младежта“. По нейните думи стремежът към социална справедливост е ключ за привличането на младежите към терористични организации. Тя обърна внимание на превърналия се в реалност ръст на прояви на неонацизъм и антисислямски радикализъм.