Бивш медицински работник в Германия, обвинен за убийството на 100 пациенти, ще бъде изправен пред съда в северния град Олденбург, предаде Би Би Си.

Според следователите 41-годишният Нилс Хьогел, който работел като медицинска сестра, е слагал фатални дози лекарства на пациентите, за които се е грижел, в две болници в Северна Германия. Смята се, че мотивите му са били да впечатли колегите си, като се опита да съживи пациентите, които самият той е убил.

Хьогел вече излежава доживотна присъда за убийството на хора, поверени на грижите му. Последното дело, което се очаква да продължи до месец май, идва след направения токсикологичен анализ на ексхумираните останки на починали пациенти.

Смята се, че Хьогел е убил 36 пациенти в Олденбург и 64 в намиращия се наблизо Делменхорт между 1999 и 2005 г. Ако бъде признат за виновен за всички смъртни случаи, той ще се превърне в най-лошия сериен убиец в Германия след Втората световна война.

Според разследващите той може да е убил още повече хора, но евентуалните жертви са били кремирани.

Хьогел бе хванат през 2005 г., когато инжектирал непредписано лекарство на пациент в Делменхорст. През 2008 г. бе вкаран в затвора за седем години за опит за убийство. По време на второ дело през 2014-2015 г. бе признат за виновен за две убийства и два опита за убийство и получи максимална присъда.

Той каза, че "искрено съжалява" и се надява семействата да намерят мир, както и че решенията му да извърши престъпленията са били "относително спонтанни". По време на делото призна пред психиатър, че е убил 30 души.

След това разследването бе разширено и бяха ексхумирани останките на още 130 пациенти, за да се потърсят следи от лекарство, което може да е причинило спиране на сърдечната дейност. Данните от болницата в Олденбург показват, че смъртните случаи са били повече, когато Хьогел бил на смяна.