Сигурността на гражданите на Европейския съюз и подобряването на борбата с нелегалната миграция.Това са двата акцента,които поставиха евродепутатите с приемането на новите правила за подобряване на работата на Шенгенската информационна система, съобщава БНР.

Те вече бяха договорени през юни между представители на Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз и след приемането им от депутатите предстои отново да бъдат одобрени от Съвета и да влязат в сила.

Според повечето експерти приетите нови правила за работа на Шенгенската информационна система,с тях ще се даде възможност да се извършва по-детайлна проверка за статуса на мигрантите,намиращи се на територията на Европейския съюз.Ако някой от тях се окаже, че няма право да бъде на територията на общността, то той ще може да бъде върнат обратно. Новите мерки определено се очаква да подпомогнат и борбата с тероризма,която е приоритетно направление за Европейския съюз, коментират експерти. Не на последно място остават и ползите,които ще усетят в работата си миграционните, граничните и полицейските власти в Европейския съюз. Облекчаване в дейността ще има и за Европол защото така ще се подобри координацията и достъпа на службата до постъпващите в системата сигнали.
Депутатът от Европейската народна партия Йерун Ленардс обясни:

Поради липсата на обмен на информация между държавите от ЕС, гражданин на трета държава, който има задължението да се завърне, може лесно да избегне това задължение, като отиде в друга държава членка. Политиката за връщане трябва да бъдат по-ефективна, в противен случай ще бъде много трудно да се продължи да се оказва подкрепа за приемането на лица търсещи убежище, които се нуждаят от нашата помощ.
Според Карлуш Коелю от Европейската народна партия новите мерки се предприемат, за да бъде подобрена сигурността в Европа,което също е приоритетно направление:

 ШИС е гръбнакът на обмена на информация в Европа, за граничната охрана и правоприлагащите органи. Тази реформа ще подготви системата за бъдещето, ще подобри сигурността и ще гарантира свободата на движение. ШИС е и ще остане най-голямата, най-използваната и най-добре въведената в Европа база данни, която  същевременно осигурява повече сигурност на нашите граждани.
Същевременно специалният представител на ООН за международната миграция Луиз Арбор коментира, че дебатът за миграцията в ЕС остава раздразнителен, но тя очаква Европа да преосмисли позицията си по темата: 

Европа през следващите десетилетия ще има интерес да отвори правни пътища към своя пазар на труда, защото е много ясно, че не само в различни европейски страни, но и по целия свят ще има сериозен дефицит човешките ресурси през следващите години.Мигрантите харчат 85% от своя доход, но обикновено печелят по-малко от местните работници каза специалният представител на ООН за международната миграция Луиз Арбор по повод дебата за миграцията в Европейския съюз.