Трус със среден интензитет в 3.38 часа вчера съвпадна с преминаването от лятно към астрономическо време и разбуди тревожно Русе и региона. Поредното размърдване на Вранча бе най-силното от 2014 година насам. И двата пъти магнитудът бе 5.7 или 5.8 по Рихтер според различните саизмологични лаборатории. Някои дори свалиха степента до 5.5.
Разклащането събуди спомените от 4 март 1977 година, когато Русе, Силистра и други градове се нацепиха стени и паднаха комини, а Свищов преживя най-големия си кошмар и даде 120 жертви. За радост този път нямаше нито щети, нито жертви, а заради среднощния час дори не се стигна до обичайните струпвания на излезлите от жилищата си във високите блокове уплашени хора.
Няма никакви причини за тревога, Вранча е активно сеизмично огнище и 1-2 труса годишно с магнитуд над 4 по Рихтер са нормални, успокои дежурящата в Института по сеизмология на БАН Илиана Попова.
Същото изявление направи и генералният директор на румънския Национален институт за изследвания по физика на Земята Константин Йонеску.
След първото разлюляване, усетено у нас с 3-4 степен, последва второ с магнитуд 3.1 по Рихтер, което бе усетено само от най-чувствителните хора във високите блокове.
Щастливото обстоятелство този път бе голямата дълбочина на труса, което намалява разрушителното му действие.
В последните близо 80 години в района Вранча са генерирани четири катастрофални земетресения през годините 1940, 1977, 1986, 1990. Най-мощно сред тях е това на 10 ноември 1940 с магнитуд 7.7.
Не се очакват силни вторични трусове, подобни разлюлявания са дори добра новина, защото освобождават по безобиден начин натрупаните в земната кора напрежения и се предотвратяват големи бедствия.
По прищявка на съдбата само преди две седмици в Румъния се проведоха 5-дневни национални учения „Земетресение-2018“, в които участваха и български спасители, които бяха изпратени на учебната си мисия от Русе. Целта на занятията бе да се проверят готовността за реакция на държавната администрация на стихийните бедствия. В сценария ставаше дума за земетресение с магнитуд 7,5, което е последвано от вторичен трус с магнитуд 5,8.
След като стана ясно, че няма никаква опасност, страхът беше преглътнат с шеги. Една от тях беше, че и Земята протестира срещу смяната на времето, а дежурящи в интернет нощни птици пуснаха забавна диаграма, според която при земетресение 5% от хората застават под касите на вратите у дома, 10% от хора звънят на близки и приятели, 20% излизат на вън, а останалите пишат във Фейсбук. Всъщност в тази шега имаше доста истина - социалните мрежи започнаха да коментират труса минути след утихването му.               У