Не обсъждаме отсрочка за подмяна на касовите апарати, каза в ефира на bTV Росен Бъчваров, говорител на НАП. Общите разходите за бизнеса ще са значителни, от Националната агенция по приходите (НАП) обаче твърдят, че време за отлагане няма.

След промяна в наредба, която влезе в сила през септември, старите фискални устройства трябва да излязат от употреба до края на март догодина 2019 г., а целта на промените е оборотът на фирмите да излезе на светло. Бизнесът обаче поиска от приходната агенция срокът за смяна на касови апарати да се удължи поне до началото на 2020 г.

По думите на Бъчваров, годишно държавата губи приход от 330 млн. лв. заради липсата на регулация на софтуера на апаратите в търговските обекти. „До март месец догодина има време да се смени софтуера или целия апарат на 190 хил. устройства, колкото са регистрирани по ДДС“, смята говорителят на НАП.

Според Ясен Танев, председател на управителния съвет на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер, срокът трябва да бъде удължен, за да се прецизират изискванията към бизнеса. По думите му съгласно изискванията в момента достъпът до данни на НАП е твърде широк. Танев допълни, че подмяната на софтуера на едно устройство става за дни, а не за 15 минути.