На какъв етап е изграждането на буферен паркинг в квартал "Дружба 3" проследиха представители на общинските администрации от Мадрид, Мюнхен, Стокхолм и Турку. Паркингът с 41 места, от които 4 за хора с увреждания, се строи по проекта за иновативни решения за устойчива мобилност на хора в периферните квартали, който община Русе изпълнява с представители на общински администрации, университети и фирми от България, Испания, Германия, Швеция и Финландия. 
Гостите посетиха и огледаха също местата в "Дружба", където предстои да се изградят пешеходни пътеки със светлинна сигнализация. Те бяха и в центъра за контрол и управление на обществения градски транспорт.
Зам.-кметът Страхил Карапчански очерта пред гостите проектите, по които се работи и инвестиционния профил на Русе, а те заявиха, че са впечатлени от високата успеваемост на общината при привличането на европейско финансиране.
По проекта за иновативни решения за устойчива мобилност на хора в периферните квартали на програма "Хоризонт" община Русе получи близо 640 хиляди евро.