Общинският съвет в Сливо поле прие декларация за позицията на България за желанието на Северна Македония за започване на преговори за присъединяването й към ЕС по инициатива на съветника Валентин Джамбазов от ВМРО.
„Ние, общинските съветници в Община Сливо поле, призоваваме Народното събрание и Министерския съвет на Република България да се придържат стриктно към Рамковата позиция по отношение членството на РС Македония в ЕС и декларацията, приета единодушно от 44-то Народно събрание, отстоявани безапелационно от българска страна допреди няколко месеца... Въпреки договора за добросъседство, в страната /РСМ - б.р./ не се прекратяват различните форми на „говор на омраза“ по отношение на България и на местните граждани с българско самосъзнание, включително и в медиите... Ето защо ... считаме, че прибързаната подкрепа за еврочленство на Република Северна Македония не е справедлива пред съдбата на онези, които се бориха и умираха с българското име на уста... И днес немалка част от гражданите на Северна Македония са запазили българско съзнание или родов спомен. И техните права и достойнство следва да се зачитат... Правата на македонските българи трябва да бъдат гарантирани ясно и категорично, включително чрез записването им в Конституцията на Република Северна Македония, и трябва да бъдат спазвани. Историческите манипулации и лъжи трябва да бъдат заличени от учебниците. Коминтерновската македонистка пропаганда трябва да бъде заличена веднъж завинаги, заедно с езика на омразата от страна на Скопие“, се казва в декларацията.
Сходен документ прие и Общинският съвет в Русе с гласовете на инициаторите от ВМРО и на колегите им от ГЕРБ, СДС и БСП. Съветниците от ДПС се въздържаха при гласуването, против нямаше нито един глас.