Неврофизиолозите смятат, че произнесените с различна интонация думи се възприемат различно, съобщава сп. Frontiers in Neuroscience.

Учени от университета Емъри в Атланта заключиха, че кучетата не само разбират човешката реч, но и могат да приспособят поведението си в съответствие с определена тоналност на гласа на господаря си. Било установено, че от мига, свързан с поява на човек в живота им, кучетата започват да възприемат не само речевите особености на господаря си, но и други невербални сигнали - жестове, интонация, настроение.

Освен това специалистите констатирали, че кучетата общуват с хора не заради постоянното наличие на храна, а за да станат обект на внимание и да имат положителни емоции. Това потвърждава предишни заключения за социалното им предразположение.

Учените изяснили също, че мозъкът на кучето "обича" да се обучава, доставяйки по този начин радост на стопанина.

Докато изследвали мозъчната активност у кучета, неврофизиолозите стигнали до извода, че повечето кучешки породи на практика са готови всеки ден да научават нови думи. Но реакцията им към ключови думи ще е нормална, ако са произнесени с определен тон и в определена последователност.