Бившият футболист на "Дунав" Карлос Жатоба може да струва на "Спортинг" /Лисабон/ комисион от 1.5 милиона евро, ако се появи в официален мач за първия отбор на "лъвовете", твърди вестник "Корейо да Маня". Навършилият през септември 23 години бразилец записа за русенския тим общо 14 мача, в повечето от които бе резерва. През зимта на миналата година пък се лекува дълго в родината си заради счупена костица на стъпалото. Завърнал се през пролетта, той игра броени минути със светлосиния екип, след което изненадващо бе продаден на "Спортинт".
"Чакаме транш от този трансфер", каза президентът на ФК "Дунав" д-р Симеон Симеонов на пресконференцията преди малко повече от две седмици при представянето на Людмил Киров като нов старши треньор. 
Какво пише обаче португалският вестник. 
Трансферът се определя като един от най-странните. Твърди се, че става дума за измама с 45 млн. евро, с която обаче "Дунав" няма нищо общо. Халфът беше ангажиран от бившия президент на "Спортинг" Бруно де Карвальо след размириците в клуба и атаките на феновете срещу играчите. "Лъвовете" от Лисабон платили уж 100 000 евро на "Дунав" за правата на футболиста, а той трябваше да играе в младежкия отбор на лисабонци. 
В договора обаче фигурирала странна клауза, че клубът дължи автоматично 1.5 милион евро на агенция "Футглобо", ако Жатоба играе поне един мач за мъжкия отбор. Контрактът на Жатоба с клуба е до 2023 година и съдържа освобождаваща клауза от внушителните и абсолютно несъответстващите с качествата на футболиста 45 милиона евро!
Жатоба дори не е картотекиран в отбора до 23 години. Според генералния директор на клуба Аугусто Инасио причината е, че халфът е контузен и ще бъде на линия през януари.