През този сезон Русенската опера ще излезе от трудната ситуация, в която изпадна през последната година и половина след напускането на дългогодишния й директор до назначаването с конкурс на нов директор. Това обяви в Народното събрание министърът на културата Боил Банов в отговор на депутатски въпрос на Крум Зарков за тежкото финансово състояние на оперния театър. Зарков посочи във въпроса си, че в момента дефицитът, с който операта се бори, възлиза на над 2.5 милиона лева, а тенденциите са тази сума да расте. При това като една от основните причини за драматичното задължение недвусмислено бе посочена системата за приходи и разплащане на културните институти в страната.
Министерството на културата не е забавяло изплащането на възнагражденията на работещите в Русенската опера, не е преустановявало и няма да преустанови плащанията на задълженията й към физически и юридически лица, категоричен бе Боил Банов. Министърът дори внесе нотка на оптимизъм, като посочи, че според него „дефицитите на различните културни институти се менят през годините и понякога се превръщат в плюс“. Като примери за подобно чудно преобръщане на тенденциите Банов цитира имената на Пловдивската, Варненската и Старозагорската опери. Сега затруднения освен Русенската опера има от време на време Бургаската опера, но те не са от този характер, добави министър Банов. И заключи, че не е коректно на базата на моментното състояние на един институт да се коментира системата на финансиране. 
„Не робувам на системи, винаги съм готов да обсъждам различни варианти. Работя за преуспяването на културните институти, за пълноценната професионална реализация на работещите в тях и за това публиката да е доволна“, заключи в отговора си Боил Банов.
„Трудната ситуация“, която стана тема в парламентарния контрол /отново, впрочем, провел се в присъствието на неколцина депутати - единствено задалите въпроси към министри/, бе наследена от сегашния директор на операта Иван Кюркчиев. Финансовият колапс му бе завещан от предшественика му Найден Тодоров, който през януари 2017 г. спечели конкурс и оглави Софийската филхармония. Любопитен факт е, че в множеството интервюта, който Тодоров дава след назначаването си на новия престижен пост, досега нито веднъж не е споменал дори мимоходом близо 10-годишното си еднолично управление на Русенската опера - сякаш тези десет години просто не съществуват в биографията му. 
Завещаният от Найден Тодоров финансов минус е започнал да се формира още през 2016 година, нарастването е продължило и през 2017 година, като в първите месеци на 2018-а възлизаше по думите на директора Кюркчиев на 1 127 000 лв. Дефицитът обаче расте постоянно и вече се е увеличил двойно.