Изобщо не сме отстъпили от преференцията. Това каза на брифинг в парламента председателят на БСП Сергей Станишев, цитиран от Фокус. „Първо, преференцията е факт. Тя беше премахната от кодекса на Фидосова. Това е силен мажоритарен елемент”, заяви Станишев.

„При национални избори за един избирателен район, в който има около 20 000 гласа (толкова тежи средно един народен представител за неговия избор), са нужни само 1000 гласа, за да отидеш дори от последно място на второ и да се окажеш на избираема позиция. Това е съвсем реална преференция”, посочи той.

„На европейските избори преференцията ще важи в пълен мащаб, в това число и за водачите на листи. Нали се събира подписка за референдум? Ако има такъв референдум, той ще каже мнението на българските граждани и тогава има възможности за корекции в Изборния кодекс”, заяви Сергей Станишев.

„Нашата листа ще бъде обсъдена след провеждането на конгресa на ПЕС. След това ще конкретизираме листата на БСП. Последните социологически проучвания дават водеща позиция на европейските социалисти. Очаква се да водим с около 20 евродепутати пред ЕНП”, подчерта Сергей Станишев.

„Вчера приключи обсъждането на проект на манифеста на Партията на европейските социалисти. Манифестът предстои да бъде разглеждан и гласуван на предстоящия конгрес на ПЕС в Рим в края на следващата седмица. Той е важен както за Европа, така и за България и е озаглавен „Към нова Европа”, заяви Станишев.
Една от основните политики и ангажименти в манифеста е заетостта и създаването на работни места. „В манифеста заложено пълното прилагане на нашия план за младежка гаранция, с ясен ангажимент за съществено увеличаване на бюджета на тази инициатива”, посочи Сергей Станишев. „Планираме въвеждане на силни правила за гарантиране на еднакво заплащане за еднаква работа в ЕС, достойни минимални заплати в цяла Европа”, каза той.

Вторият важен приоритет е рестартиране на икономиката в ЕС. Водещи приоритети са политика на реиндустриализация на ЕС и всички страни-членки, създаване на възможности за повече въздух за маневриране за инвестиции чрез националните бюджети, регулиране на финансовите пазари, засилване на регулациите в банковия сектор.

Друг основен приоритет е разширяване на влиянието на ЕС в света. „Ще постигаме това чрез комбинация от политики в областта на отбраната, подпомагане на регионите”, заяви Сергей Станишев.