Кошмарната смърт на Виктория Маринова може да доведе до законодателна промяна. Зам.-председателят на ВМРО и водещ депутат от Обединени патриоти Искрен Веселинов вчера се обяви за промяна в Наказателно-процесуалния кодекс, която да отмени съкратеното съдебно следствие при убийства, изнасилвания и други тежки престъпления. Тази процедура е добила гражданственост като споразумение с прокуратурата и при нея съдът трябва да одобри с 1/3 по-ниско от предвиденото наказание.
„Ще станем отново свидетели на обичайния водевил: признаване на доказателствата, присъда от макс. 20 години, свобода за „примерно поведение“ в затвора след 15 г. и отново възможност да убива и изнасилва. Зловещ алгоритъм!“, написа в профила си във Фейсбук Веселинов.
Същото предложение той направи и в предния парламент, но тогава не получи подкрепа. Сега обаче реализирането му изглежда възможно - вчера един от най-активните депутати от ГЕРБ Тома Биков заяви, че идеята ще бъде обсъдена и не изключи възможността да бъде приета.
За съжаление дори поправката „Виктория“ да стане факт, Северин Красимиров ще бъде съден по досегашните правила, тъй като законите действат от датата на промяната им.