Facebook стана жертва на най-голямата хакерска атака в досегашната си история, за която се смята, че е предоставила достъп до около 50 млн. акаунта в социалната мрежа. За повечето потребители новината е влязла през едно и е излязла през другото им ухо, тъй като малцина си дават сметка за мащаба на потенциалните щети от подобен инцидент. 

Към момента все още няма яснота дали и какви данни са били откраднати, нито кой е отговорен за деянието. Случаят тепърва предстои да бъде разследван щателно. 

Ако все пак сте загрижени дали вашият профил във Facebook е защитен, ето и няколко съвсем прости, но важни съвета, от Mashable: 

Излезте от профила си 

През каквото и устройство да сте влезли във Facebook профила си, дори през личния си смартфон, който носите навсякъде със себе си, е добре да излизате. 

Според информацията в рамките на въпросната кибератака в социалната мрежа хакерите са откраднали именно тъй наречените токени – „цифрови ключове, които държат хората влезли във Facebook, така че да не е нужно да въвеждат отново паролата си всеки път, когато използват приложението”. 

Facebook вече накара мнозина да излязат от профилите си и да влязат отново като предпазна мярка. Ако не сте сред потребителите, получили такава подкана, по-добре го направете за по-сигурно. 

За най-лесно отиде в секцията „Security and Login” в настройки. Там ще намерите опция за излизане от всички активни сесии. Просто кликнете върху нея. 

Паролата 

От Facebook изтъкнаха, че няма нужда от смяна на пароли и вероятно са прави. Все пак трябва да се има предвид, че разследването е на ранен етап и има много неизвестни. В тази връзка изданието съветва секретният набор от символи да бъде променен за всеки случай. 

2FA

… Или тъй наречената двуфакторна идентификация. Става дума за потвърждаване на самоличността в две стъпки – опция, която предлагат все повече онлайн услуги. Активирането ѝ ще доведе до изискването освен парола човек да въвежда още един допълнителен код. 

Въпросният допълнителен код се изпраща до мобилното устройство, например до смартфона ви. Така, ако друг човек опита да влезе в профила ви, вие ще получите съобщение за това и съответно ще може да реагирате навреме. А зложелателят няма как да проникне по този начин.