Предстоящите национални външни оценявания по български език и литература, и по математика в седми клас ще се оценяват чрез дигитални платформи, както това става от две години при държавните зрелостни изпити в 12-и клас. Това каза Силвия Кънчева - експерт в Министерството на образованието и науката при представянето на новия проект на МОН "Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти", предаде БТА.

Тя припомни, че беше извървян път от въвеждането на държавните зрелостни изпити в 12-и клас преди години, свързан с организацията и оценяването им. Тогава идваха големи групи от учители в София, които се превозваха и настаняваха в хотели, за да проверяват изпитните работи. От две години това вече не е така, а регионално се оценяват по места, защото всички работи на учениците от матурите в 12-и клас - дали ще е темата по български език и литература, дали ще са свободните въпроси по философия, по биология и по химия, се сканират. Така учителите на място в центровете в страната, оценяват вече сканираните работи чрез електронна платформа. Критериите са зададени там и те поставят точки въз основа на тях. По този начин беше оценяването на държавните зрелостни изпити през май т.г. и през септемврийската сесия, както и на предишната сесия, отбеляза Кънчева.

Тя каза, че по проекта ще бъдат обучени учители да работят и да оценяват изпитните работи на седмокласниците чрез електронна платформа. По места пак национални комисии ще оценяват, като на случаен принцип ще се разпределят между членовете на националната комисия и работите за седми клас. "Обществото е много чувствително и седми клас, обикновено най-много вълнува родителите, не толкова даже ги вълнуват матурите, колкото седми клас", коментира експертът.

"Затова искаме да бъдем напълно подготвени, всички да бъдат спокойни, че ще бъдат оценявани правилно, обективно, безпристрастно и анонимно изпитните работи. Може на дете от Видин, изпитната работа да бъде проверявана в Ямбол. Не се знае кой на кого проверява. Класирането след това е по региони, но тази дигитална платформа ще даде възможност да се премине към нов етап от оценяването изпитните работи в седми клас", заяви Силвия Кънчева. По думите й изпитните работи в седми клас ще се оценяват по новия начин по-бързо, както това става вече и при матурите в 12-и клас.