Русенският търговец на горива "Полисан" направи голяма крачка към обявяването си в несъстоятелност след като Апелативният съд във Велико Търново се произнесе в полза на искането за започване на процедурата, внесено от "Сима" ЕООД. Решението е взето на 2 октомври и с него делото се връща на Окръжния съд в Русе за продължаване на необходимите действия. Това би трябвало да означава, че разпродажбата на активи на компанията, започнато от двама русенски съдебни изпълнители, трябва да бъде прекратено.
До миналата година "Полисан" бе един от най-големите търговци на горива с оборот за 2017-а над 250 млн. лева. Името на фирмата нашумя след като стана известно, че тя е един от доставчиците за бензиностанциите на варненския бизнесмен и депутат Веселин Марешки. От този момент започнаха и неприятностите й, достигнали пика си тази година с отнемането на лицензиите за двата й данъчни склада в Русе и Плевен. Актът на Агенция Митници е обоснован с нарушение от 2016 г., довело до санкция от смешните 29,2 хил. лева. Без лиценз за данъчен склад обаче "Полисан" би трябвало да плаща акциз за наличните акцизни стоки в склада, което според фирмата й носи загуба от над 40 млн. лева.
Оттогава битката се пренесе в съдебните зали и засега върви неуспешно за фирмата. На първа инстанция жалбите й срещу отнемането на лицензите са отхвърлени. На 19 юли е внесена молба за обявяване в несъстоятелност на "Полисан" от "Сима" ЕООД. Самата русенска фирма напълно подкрепя тази молба, но тя е отхвърлена от русенския съд на 7 септември с аргумента, че дружеството-молител не е описало имуществото на длъжника, върху което иска да се допусне обезпечение. Сега обаче Апелативният съд постановява, че такова изискване в Търговския закон няма, следователно процедурата следва да се задвижи.
Междувременно, с явната цел да се изпревари бъдещата несъстоятелност, някои кредитори на "Полисан" пристъпиха към принудително събиране на задълженията, като чрез частни съдии-изпълнители започнаха разпродажба на обезпеченията си на търг. На тезгяха са административната сграда и многокорабна сграда, както и целият автомобилен парк на фирмата. В бързината в едно от обявлениятаза търга бяха включени дори 4 крана на "ТМ Технолоджи", намиращи се в негов имот, който ползва и "Полисан". Наложи се съдът да отменя описа и обявата бе пусната отново.