Аз съм бил критичен, и към Росен Плевнелиев, и към Румен Радев, но това трябва да бъде президентски дебат и да бъде критика по политики. Не трябва да се преминава границата на добрия тон.
Това заяви президентът Георги Първанов в коментар на изказването на президента Росен Плевнелиев, в което той твърди, че настоящият държавен глава се е провалил напълно във външнополитически план.
"Имаше усещането за външнополитическа изолация на Румен Радев по време на европредседателството, но вярвам, че той постепенно ще излезе от нея", каза още Първанов по бТВ.
"Определено президентът Радев се опитва да изпълнява ролята на незаобиколим вътрешнополитически фактор по различни поводи. Трябва да предложим Румен Радев и Бойко Борисов за Нобелова награда, ако ги видим заедно, защото май от месеци не сме ги виждали един до друг. Нужно е единение между президента и премиера", допълни президентът в периода 2002-2012 година.


"Реферeндумът в Македония, който за мен е неуспешен, катализира нестабилността в страната. Тези над 60%, които не са отишли до урните, са срещу предложението за промяна на името на Македония, а не срещу желанието на страната да влезе в ЕС", коментира още Първанов.
"Сега е моментът да вземем инициативата. Северна Македония няма да я бъда. Нека България да поеме инициативата и да се приеме първоначалното име на Република Македония - това, с което и ние сме я приели", каза още Георги Първанов.
"Стратезите сгрешиха, като обявиха Македония за фронтова държава", уточни президентът на България в периода 2002-2012 година.


"През 2012 година и аз, и премиерът Борисов бяхме против името Северна Македония. Сега ние в АБВ бяхме категорично против името Северна Македония", каза още президентът.
"В Скопие не са спирали да си присвояват българска история", отсече той.