От началото на годината при катастрофи у нас са загинали 24 деца, каза вътрешният министър Младен Маринов при откриването на форум, посветен на пътната безопасност днес.

По данни СЗО над милион са загиналите в световен мащаб годишно, а цената за справянето с проблема минава милиарди долари. До 2030 катастрофите ще са петата причина за смъртност в света.

Около 56 на сто намаление на жертвите за последните седем години отчита статистиката, но все още сме далеч от най-добрите цели, посочи Маринов.

Най-често ранените са деца, а България е с най-много жертви. В 96,5 на сто от случаите човешка грешка е причина за катастрофите.

Транспортна система, нетолерантна към грешките, коли в добро състояние и добри пътища са само едно от решенията на проблема.

Транспортният министър Росен Желязков заяви, че започва разработването на нова стратегия за пътна безопасност в периода 2020-2030 година. Отчита се повторяемост на грешките и затова в новата стратегия трябва да се наблегне и на подготовката на шофьорите, инфраструктурата, състоянието на автомобилния парк и контролът.

Системите на транспортното и вътрешното министерство ще бъдат свързани, за да се избегне възможността изпити за шофьори да бъдат вземани с фалшиви лични карти. Дори е възможно да бъдат купени специални коли за изпити, оборудвани с техника, която да показва поведението на всички.

Не е изключено да бъде върнат изпитът на полигон, а изпитите могат да бъдат с променена форма. Обмисля се да има стикери,които да показват кой автомобил колко замърсява въздуха. Освен това сервизите вече ще трябва да дават гаранция за ремонтите за шест месеца и ще трябва да е ясен и произходът на частите, посочи Желязков.