Европейският съюз намали предприсъединителната финансова помощ за Турция с 40%. Това съобщи турското издание Ahval, позовавайки се на германски медии. Очаква се Анкара да получи 760 млн. евро по-малко от първоначално планираните средства за периода 2018-2020 г.

ЕС беше заделил 4.45 млрд. евро за предприсъединителни финансови траншове към Турция между 2014 и 2020 г., но досега са изплатени няколкостотин милиони. Инструментът за предприсъединителна помощ (ИПП) на ЕС включва всички страни, за които има перспектива да влязат в Блока, и цели да осигури финансова подкрепа да сближат правилата и политиките на държавите с тези на ЕС.

Отдалечаването на Турция от демократичните ценности и по-малкото зачитане на човешките права в страната са причината зад решението на ЕС да намали финансовата помощ за страната. Блокът също така планира пред следващия многогодишен програмен период (2020-2027 г.) да промени политиката си за предприсъединителната помощ. В новата програма на ЕС няма да са заложени фиксирани финансови траншове, а размерът им ще се определя според представянето на страната кандидат за членство.

Новината дойде на фона на днешната среща между турския президент Реджеп Ердоган и германския канцлер Ангела Меркел. Засега няма информация дали темата за ограничаването на финансовата помощ за Турция е повдигана между двамата лидери или предстои да се обсъди. Има вероятност обаче Ердоган да бъде разгневен от решението на ЕС, тъй като Анкара гледа на предприсъединителните помощи като на отплата, че задържа на своя територия стотици хиляди мигранти, които иначе биха продължили към страни от Западна Европа и най-вече Германия.