Една дума спира всички възможности за подмяна на съоръженията на Витоша, обясни министърът на околната среда Нено Димов. Той и вицепремиерът Валери Симеонов, шефът на общинския съвет Елен Герджиков и зам. спортния министър Стоян Андонов направиха инспекция на лифтовете в планината преди зимния сезон. 

"Промяната трябва да е в действащия план за управление на природния парк, където думата забранявам трябва да се смени с думата разрешавам". Валери Симеонов допълни, че всичко е на финала като вече работната група, която бе създадена между общината, Спортното министерство и други ведомства си е свършила работата.

Очаква се докладът да бъде внесен всеки момент в община. Едва след това може да бъде направена оценка за въздействие на околната среда и всички други изисквани от закона процедури, ако е налице инвестиционно намерение. 

Радослав Пеев от "Витоша ски" обясни, че инвестицията ще бъде в рамките между 50 и 70 млн. евро. От фирмата гарантираха, че са готови да започнат процедурата веднага, след като настъпят промените в плана на управление и закона за горите.

Планът за управление е изтекъл през 2014 г., а новият е бил оттеглен и по него не се работи. Министър Нено Димов сравни съоръженията на Витоша със "Запорожец", като и този съветски автомобил има по-нови модели. След Драгалевския лифт обиколката продължи до хижа "Алеко", след това разгледа и неработещия "Романски".

От "Витоша ски" нарекоха смешни обвиненията, че Витоша е занемарена, за да има туристи по другите курорти като Боровец и Банско.

Проектът за "Витошко лале" е на фирмата, направила всички съоръжения за олимпиадата във Ванкувър.