Един от световните лидери в текстилната индустрия - китайската Orient International, обмисля възможностите да инвестира в свое производство в България.

Именно поради интереса на нейното ръководство у нас беше организиран българо-китайски форум "Иновации в текстилната промишленост", потвърждава председателят на Българо-китайската камара за индустриално развитие Десислава Дончева.

"Orient International има общо 100 завода, като 50 са в Китай, а останалите са извън азиатската страна. Все още компанията няма инвестиция в Източна Европа", обяснява тя в интервю пред Bloomberg TV България.

"Тридневният престой на представителите на компанията в България беше, за да се запознаят с текстилната промишленосст и с възможностите на българския пазар", допълва Дончева.

По нейните думи азиатското дружество е собственик на разнообразни модни марки, а за него работят 77 000 служители. Също така компанията е лидер в производството на текстил за автомобилната индустрия.

"Китайската компания остана с добри впечатления от качеството на крайния продукт и от работната среда. Впечатли ги отношението на работодателите към работниците и условията на труд", коментира още Дончева.

Orient International е създадена през 1994 година, като тя е базирана в Шанхай.