Volkswagen, BMW и Daimler са изправени пред разследване за договорка за ограничаване разработките на технологии, позволяващи да се намали замърсяването от произвежданите от тях автомобили, съобщи Си Ен Ен. 

Европейската комисия започна днес официално разследване дали германските производители на автомобили са се сговорили да не се конкурират помежду си в разработването такива технологии.
"Ако се докаже, такова тайно споразумение би могло да означава ограничаване възможността на потребителите да купуват по-малко замърсяващи автомобили, въпреки технологията, с която разполагат производителите", заяви в свое изявление Маргрете Вестагер, еврокомисар по конкуренцията.

Volkswagen, BMW и Daimler заявиха, че си сътрудничат с властите. Разследването включва и марките Audi и Porsche на групата Volkswagen.

Комисията заяви, че фирмите са провеждали срещи, в които обсъждали разработването и внедряването на технологии за ограничаване на вредните емисии от автомобилите.

Регулаторът заяви, че ще проучи дали автомобилните гиганти са се съгласили да ограничат разработването и разпространението на две системи, по-специално: една, която намалява вредните емисии на азотни оксиди от дизеловите автомобили, и втора, която намалява емисиите на прахови частици от бензинови двигатели.
Обекти в Германия, собственост на BMW, Daimler, Volkswagen и Audi, бяха обискирани през октомври 2017 г. като част от предварителното разследване, в което се разглеждат и твърденията за по-широко антитръстово поведение на компаниите.

Производителите на автомобили са подложени на засилен контрол над емисиите, откакто Volkswagen призна през 2015 г., че е оборудвал цели 11 милиона дизелови автомобила по целия свят със софтуер, който може да измами тестовете за емисии.

Според оценките на Комисията над 400 000 души преждевременно умират всяка година поради замърсяването на въздуха и емисиите на азотни оксиди в Европейския съюз.

Автомобилите са отговорни за около 40% от емисиите на азотни оксиди в Европейския съюз, като по-голямата част от тях произтичат от дизелови двигатели.
Дизеловите автомобили отделят далеч по-вредни замърсители на въздуха от бензина, но те са популярни в Европа от десетилетия, тъй като правителствата предлагат данъчни облекчения с надеждата да намалят емисиите на CO2.