Русенската поетеса Миглена Цветкова стана новият носител на престижната национална литературна награда „Светлоструй“ за лирика в тазгодишното издание на уникалния по своя характер конкурс. Първата книга с лирични откровения на русенката, която в момента подготвя дипломната си работа в Русенския универеситет, носи заглавието „С мене само вятърът говори“ и е издадена от русенското издателство „Лени Ан“.  
Наградата за проза бе присъдена на младата белетристка Тошка Иванова за нейния сборник с разкази „По колко пъти на ден не умираме“. 
Приз „Светлоструй“ за цялостно представяне бе връчен на Иглика Дионисиева, която изпрати за конкурса своята поетична книга „Захранване на нощта“ и сбирката си с разкази „Кафе пауза“. 
Литературният конкурс, който се организира за 14 път от читалище „Възраждане“ в село Щръклево с подкрепата на община Иваново, събра пишещи и ценители на добрата българска литература на специална церемония в петък. Участниците в тържествата по традиция разгледаха и музейната сбирка „Светлоструй“, създадена от поета и краеведа Веселин Тачев, свързал живота си с възрожденското дело на издателя на едноименния единствен по рода си селски литературен вестник Димитър Добрев.