На първо място след края на летния сезон значително се повишава стресът и напрежението. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ психологът от Департамента по психология към Института за изследване на населението и човека при Българската академия на науките (БАН) доц. д-р Маргарита Бакрачева. Според нея пред нас стоят две неща, през които трябва да преминем преди идването на новия сезон. „Едното е свързано с навлизането ни обратно в нормален режим на работа, след като малко сме отдъхнали и сме сменили обстановката“, уточни тя.

Доц. Бакрачева обясни, че второто е обвързано с промяната на сезоните и смяната на времето, адаптация към по-малко слънчеви дни и по-къса часова продължителност на деня. „Всички познати неща, които допринасят за това чисто физически да се чувстваме по-добре и по друг начин, през есенния период се променят“, изтъка тя. По думите ѝ това, което е най-важно да не правим е на първо място да не се опитваме да съкращаваме периода на адаптация. „Всеки познава най-добре себе си и трябва да прецени колко дни да си остави за свикване с новата обстановка“, коментира психологът. Според нея трябва да се научим да не изискваме от себе си бързо да влезем в нормалния си ритъм и да се опитаме по всякакъв начин да правим това, което знаем, че на нас ни върши работа и ни помага. Тя каза, че това също е една индивидуална рецепта.

По думите ѝ през годините хората са стигнали до едни утвърдени начини за намаляване на стреса с предпочитани за тях занимания. „Едни от нас предпочитат да отделят повече време във фитнес залата, други обичат да споделят времето си с приятели и близки“, уточни още доц. Бакрачева. Тя обясни, че има богат арсенал от методи и техники, които работят. По думите ѝ понякога можем просто да останем сами и да се затворим за известен брой часове или един, два дни и да потънем в мрачните си настроения.
На въпрос дали това, че имахме лоши метеорологични условия през лятото, и на практика по-малко време, за да се насладим на летните дни, ще се отрази върху емоционалното ни състояние в края на сезона, тя каза, че когато човек чисто психологически се върне назад, е склонен да намалява значението на отрицателните неща и да си спомня първо и предимно положителните.

„Това, което ще остане задължително, е носталгията по отминаващото лято, не толкова това, че настоящият летен период е бил по-различен от предишния. Хората усещат повече това, че колкото и да е кратко, то си носи своята емоция в себе си“, поясни доц. Бакрачева.