Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще се включи в кампанията "Да изчистим България" на 15 септември, като е избрал да дойде в Русе. Все още обаче не е ясно в почистването на кой район или коя местност ще участва Димов. 
Междувременно в общината вече раздават ръкавици и чували за голямото чистене, които са осигурени от "Екопак България". Всички, които желаят да се включат в  почистване на града и околностите, могат да получат материалите в стая 3 на четвъртия етаж на сградата на общината на улица "Олимпи Панов" 6 от 8.30 до 17.30 часа до 14 септември.
Макар че програмата на министър Димов не е обявена, сигурно е, че той ще има и среща с екипа на РИОСВ, посветена на най-болния екологичен проблем на Русе - качеството на въздуха.
На него бе посветена и вчерашната работна среща на експерти от инспекцията и проектантите на биофилтрите на "Монтюпе". Инициативата бе на работещите за канадския завод специалисти. Освен причините за изпускане на непречистени емисии бяха обсъдени и конкретни параметри на вентилационните системи.
Проектирането и въвеждането на биофилтри за пречистване на отпадъчните газове от производството на завода за алуминиеви автомобилни части е в изпълнение на дадено от екоинспекцията предписание и включено в инвестиционната програма на фирмата. Целта е окончателно да се реши проблемът с изпускане в атмосферата на непречистени газове, отделяни пре леенето на алуминиевите части.