Баналната схема за даване на пари уж за да се помогне на полицията да залови телефонни измамници на местопрестъплението, взе нови две жертви.
На 8 септември 77-годишен мъж повярвал на непознат, който позвънил на домашния му телефон, представил се за полицай и започнал убедително да следва познат сценарий - че ще се обадят престъпници, които ще го заплашват и ще искат пари. Полицията била по петите на бандата, а задачата на жертвата била да даде колкото пари има, за да може измамниците да получам максимални присъди. Пенсионерът приел да помогне, но първо поискал да се консултира със съпругата си. Тя също решила, че семейството трябва да се включи в борбата с престъпността и главата на семейството изтеглил 13 000 лева от две банки и ги предал според инструкциите. Леденият душ дошъл по-късно, когато станало ясно, че борецът с измамниците наивно е допуснал да бъде измамен. 
Същия ден по идентичен начин със спестяванията си се разделил и 73-годишен мъж от Тръстеник. Той и съпругата му били убедени, че с дадените 3600 лева ще помогнат на полицията да залови престъпници и оставили исканите пари пред вратичката на къщата си.
С тези два случая излъганите от измамници пенсионери от началото на годината вече са 32, а дадените от тях пари достигнаха 123 600 лева.