Над 150 кг прясна дунавска риба бяха опечени, изпържени или сварени на чорба и изядени от стотиците гости и участници в Рибния фестивал в Бръшлен в събота. В парка на селото димяха огньове, над които къкреха казани и котли, в които майстори бъркаха собствената си магия от риба, ароматни зеленчуци и подправки. Над други пък специалисти по печенето зорко следяха как рибата променя цвета си, за да я обърнат в точния момент, когато е най-апетитна и вкусна. Около тях постоянно кръжаха гостите на фестивала, нетърпеливи да опитат от вкуснотиите, които се приготвяха пред очите им, и изобщо не се притесняваха от пушека, който ги преследваше от огнище на огнище и ги правеше съпричастни на кулинарното изобилие.
22 отбора мериха опит и тайни рецепти за най-вкусна рибена чорба, 18 - за печена риба. Участниците, всичките облечени в сини фланелки с надпис "Бръшлен Рибен фест" и въоръжени с котли, казани, скари, черпаци и щипки, бяха от Враца, Русе, Русенския университет, Ротари клуб, Борисово, Бабово, Мартен, Семерджиево. Традиционно във феста се включиха момичетата и момчетата от единствения в страната Морски скаутски клуб "Приста"-Русе. А два отбора духовито се бяха пробвали да излязат с едни гърди пред другите с имената си "Д-р Джоунс" и "Похитителите на рибешката глава". Международната слава на феста беше защитена от един гюргевчанин, един хърватин и един чех.
Някъде около обед атмосферата започна да се нажежава около масите на журитата. Пред тримата оценители на рибената чорба, предвождани от Васил Йорданов, доайен на бръшленските рибари, се натрупаха димящи ароматни купички. Впрочем Васил Йорданов беше приготвил напълно безплатно 3 казана с вкусна рибена чорба, достатъчни за 500 души, и нито капка не остана от тази вкуснотия. Пред журито за печената риба, начело на което беше кметът на Стамбалово Шемал Реджеп, започнаха да пристигат чинии и плата с риба в компанията на зелена маруля, червени домати и всякакви други зеленчукови фантазии. Най-тежка беше работата на журито, оценяващо домашната ракия, а тя, както казват бръшленските рибари, а и не само те, е задължителната компания на рибената чорба. 28 шишета с различен калибър, пълни с огнена вода от кайсии, череши, грозде, круши, сливи, та дори и от дренки, бяха дошли с майсторите си от Русе, Горна Оряховица, Мартен, Сандрово и Бръшлен и бяха строени пред тънките познавачи на свещената българска ракия. Журито, начело с Александър Николов, технолог винар и управител на русенската фирма "Дионис-Елена", оценяваше всяка глътка по 9 показателя: мъстност, бистрота, цвят, аромат, чистота, интензивност, вкус, мекота, киселини.
И докато спецовете си вършеха работата, на сцената певчески и танцов талант показваха самодейни колективи от Цар Самуил, Русе, Беловец, Бъзън, Бръшлен, Сливо поле, Юпер. След като гости и участници бяха поздравени с добре дошли от кмета на Бръшлен Димчо Петров и кмета на община Сливо поле Валентин Атанасов, първи излязоха малките танцьори от детската фолклорна формация "Хоп-троп" към читалище "Братство 1906" в Бръшлен с ръководител Велислава Крумова. Това е най-новият състав в читалището и децата бяха направили благотворителен базар на феста, за да съберат пари за нови носии.
Когато почти всичко вече беше изядено, безплатното бяло вино и бирата - по 2 лева чашата, изпити, настъпи кулминацията - обявяването на наградите. И тази година бръшленчани ги обраха всичките, с изключение на една. Златната рибка за най-вкусна рибена чорба получи Северина Крумова от Бръшлен. Статуетката за най-добра печена риба отиде при Емил Николов, също от Бръшлен, а за най-добра ракия - при дългогодишния агроном Минчо Василев, който срази конкуренцията с 10-годишна гроздова домашнярка. Единствената награда, която ще напусне селото и ще дойде в Русе е за чеха Вендо Милде, от когото нямаше по-бърз в най-атрактивното състезание - чистене на риба.
Догодина пак сме тук, се чуваше често, когато стари познати или нови приятели се разделяха и тръгваха към колите си, наредени като броеница покрай парка. Защото Рибният фест в Бръшлен срещна хора, които отдавна не се бяха виждали, а други откриха, че имат много спомени за споделяне край купичка вкусна рибена чорба.