Люспите на прясната риба са блестящи и плътно залепени за тялото, а хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри и при натискане с пръст вдлъбнатината трябва да изчезне бързо. Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. 
Това са част от съветите към потребителите, които Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отправи вчера във връзка с предстоящия Никулден. Заради очакваното увеличено предлагане и търсене на риба за празника, се засилват проверките на реки и язовири и на обекти за търговия с риба и рибни продукти, заведения за обществено хранене, складове, пазари и борси в цялата страна.
Обект на засиления контрол ще бъдат документите за произход и безопасност на рибата, спазването на сроковете и условията на съхранение, правилното етикетиране на продуктите, регистрацията на обектите, съответствието на сградов фонд и оборудване със законодателството за храните.