Изследователи от Китайския университет в Хонконг са разработили нов начин да контролират нанороботите, като са ги направили способни да извършват сложни задачи при минимално инвазивни операции, стана ясно в четвъртък.

Екипът от учени е приложил „роячно поведение" при нанороботите, което позволява контролирани морфологични промени и разделяне, предава bulgarian.cri.cn.

Роячното поведение е типично за птиците и рибите в природата. Чрез комуникация, тези елементи могат драматично да променят формите на движение и струпване според средата, с която взаимодействат.

Вдъхновени от това поведение, учените са създали изкуствен микро-рояк чрез динамичен процес на самосглобяване на милиона магнитни наночастици. Чрез настройване на магнитното поле, нанороботите могат да изпълняват различни действия като разширяване, свиване, разделяне и сливане.

Този „рояк" може да помага на хирурзите да извършват комплексни операции като например навлизане в малки пространства в човешкото тяло.

Екипът от учени работи тясно с факултета по медицина към университета за изследване на потенциала за клинични приложения на тези нанороботи.