Тази година календарът дава една щастлива отсрочка на ученици и родители. На учениците - за да си прибавят още два дни ваканция, преди да удари първият училищен звънец и да започнат уроците и контролните. А на родителите - още два по-малко кахърни дни, в които близките на най-малките ученици се сдобиват с две бонусни денонощия, за да набавят най-красивия букет за учителката, да изгладят най-прекрасната рокля за първолачката и да убедят първолака, че тази червена папийонка на пеперудки е най-страхотното нещо, което ще превърне невръстния младеж в най-суперския ученик в цялото училище. 
И всичко това - само защото тази година 15 септември се пада в събота, така че тържествата в училищните дворове ще бъдат „чак“ на 17 септември. 
И докато 
за по-големите ученици първият учебен ден е повече рутина
отколкото трепет и вълнения, за най-малките, които за първи път ще прекрачат прага на училището, това си остава незабравимо и неотменимо притеснение и очакване. 
По традиция всяка година се опитваме да изчислим колко средства са потребни на един отдаден родител, за да подготви добре своето чадо за най-първия в живота учебен ден. И едва ли някой би останал изненадан от факта, че с всяка изминала година тази сума нараства чувствително. Това става на фона на относителната стабилност на двете суми, които по презумпция би трябвало да помагат съществено за отглеждането на дете, в това число и на такова, което ходи на училище. Детските надбавки вече са „цели“ 40 лева за едно дете /при месечен доход на член на семейството не по-висок от 400 лева/. Еднократната помощ за първокласник е 250 лева. 
И когато родителят излезе на пазар, за да набави нужното за ученика, тогава става безпощадно ясно, че и двете суми са едва ли не символични.
Само раничката за учебници и тетрадки е със средна цена около 40 лева. Това са по-обикновените ранички, без специални екстри като уплътнен гръб, удобни презрамки, специална „дишаща материя“, множество прегради и джобове. 
Марковите раници са на цени от 75 лева и нагоре
Школските несесери за моливи, гумички, острилки и химикалки са от по 5-6 лева до 25-30. Тетрадките със захаросани красавици от дисни филмчетата и несвършващите спайдърмени са по лев и петдесет -  но с една няма как да се мине. Блокчета, цветни моливи, химикалки, четки за рисуване и бои - темперни по около 10 лева, акварелни на приблизително същата цена, пастели за 5-6 лева - и ето че общата сметка вече набъбва и надхвърля сто лева. 
А към всичко това трябва да се прибавят и аксесоари, които бабите на децата може и да сметнат за глезотии, но за съвременнното хлапе са първа необходимост. Става дума за кутия за сандвич и шише за вода. Бутилчица за вода, която обаче е с атрибути на любим футболен тим като „Реал Мадрид“ или „Барса“, или с изображение на някой от именитите футболисти, струва 13-15 лева. А пък ако вече сте се поддали на онази тв реклама и сте убедили злоядата си рожба да яде сутрин, обед и вечер броколи, 
само защото и Лионел Меси яде броколи
тогава не ви мърда охарчването за шише с подходяща фенска картинка. 
Добавете към сметката детска рокличка - с воалчета, рюшове, джуфки, апликации и пайети - най-малко трийсетина лева. Панделки, бели чорапки, елече или жакетче /сутрин е хладно!/ - хайде още толкова. Момчешките тоалети за празничния първи учебен ден изглеждат по-скромни и по-евтини само на хората, които не са се сблъсквали с този проблем. 
За обувки и за маратонки ако не сте заделили поне по 40-50 лева, значи нищо не сте направили. Най-семплият детски комплект за спорт няма как да ви излезе по-евтино от 20-25 лева. 
И така - още преди да сте плиснали вода пред своето първолаче, вече сте дали 260 лева. И това е без букета за първата учителка, който със сигурност в навечерието на 17 септември вече ще струва колкото половин школска раница... 
Така става ясно, че половин минимална заплата - или цялата еднократна помощ заедно с детските - може и да стигне за приготвянето на детето за първия учебен ден, но в никакъв случай няма да остане нищо за следващите. А те са поне още 240 дни. В които на детето нещо все ще му трябва и родителят ще търси начини да му ги осигури. Вероятно с онези смешни 40 лева от детските надбавки...