Предпазни пана ограждат отскоро една от красивите сгради в централната част на Русе. А отвътре иззад паната се разнася шум, който говори за напрегната работа. 
Това е едно от зданията, което се вписва в групов ансамбъл като паметник на културата и архитектурата и е важен за облика на центъра на града, обясни главният архитект Живка Бучуковска. Сградата изглеждаше доста неприветливо, имаше падаща мазилка, ронеха се и някои от архитектурните елементи, припомни Бучуковска. 
При този обект, както и при немалко други ценни архитектурни образци от стария Русе, също е имало проблеми с много собственици, което е затруднявало наложителните работи по реконструкция и реставрация. Сега вече сградата има един собственик, който е пристъпил точно към тези крайно необходими дейности - реставрация и консервация на фасадата, каза главният архитект. Тя уточни, че проектът е получил задължителното одобрение от Националния институт за недвижимото историческо наследство. 
Радвам се, че сегашните собственици са хора с възможности и заедно с това с вкус и разбиране по отношение на историческите и архитектурните ценности, каза арх.Бучуковска, без да уточнява чие притежание е имотът. Самата табела на строителния обект сочи като възложител на работите бизнесмена Пламен Великов. За „Утро“ собственикът на „Мегахим“ потвърди, че е купил сградата преди две години, както и някогашната дискотека „Мулен Руж“ и хотела над нея. Възстановяването на фасадата е започнало чак сега, понеже архитектурният проект бил одобрен съвсем наскоро. 
„Засега нямам конкретни планове за използване на сградата, ще я отдам под наем, ако получа изгодна оферта. Единственото предложение, което съм получил досега, е помещението да бъде използвано за танци“, каза Пламен Великов. 
Главният архитект се надява такива собственици да се множат, за да може градът да запази архитектурните си бижута, които го правят наистина неповторим. И посочи примера и с бившия хотел „Севастопол“, където в момента върви грандиозно преустройство, като се запазва оригиналната фасада, която ще украсява бъдещия нов хотел. 
За съжаление, не така стоят нещата със сградата, известна като хотел „Балкан“, която е собственост на държавата и на мюфтийството и от години за имота се точат съдебни дела. Но пък тя се оказа сграда-герой, която храбро устоява на пораженията на времето, добави арх.Бучуковска.