Две старинни резбовани рамки за икони на около сто години реставрира преподавателят по практика в Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“ Румен Иванов. Преди около две години от Русенската митрополия се обърнали към гимназията с молба да реставрират и освежат внушителните рамки, на които са били поставени иконните изображения на Иисус Христос и Богородица с младенеца. 
С радост откликнахме на молбата на митрополит Наум, с ясното съзнание за отговорността, която ни поверява, каза вчера директорката на ПГДВА Мариана Гъркова. Тя и художникът Румен Иванов /който е завършил дърворезба в русенския техникум и стенопис във Великотърновския университет при проф.Никола Гелов/ припомнят, че през периода 1932-1942 година в Столарското училище, наследник на което е днешната гимназия, са изработвани всички резбовани иконостаси за храмове и параклиси не само в Русенско, но и в Силистра, Разград, Тутракан. 
Тук винаги е имало прекрасна резбарска работилница и затова са идвали майстори от различни краища на страната, за да изпълняват поръчките за църквите, обяснява Румен Иванов. Важно е било специализираното оборудване, инструментите, но също и помещенията и преподавателите корифеи, които винаги са били готови да откликнат със съвет или с практически действия. Базата на училището е била известна със своето гостоприемство и е представлявала запазена марка за това специално църковно обзавеждане, казва Иванов. 
Според него двете масивни рамки с приказни резбовани орнаменти, по които сега той довършва работата, също са били направени тук, в стените на едно от най-старите русенски училища. Фактът, че те стилово са същите като владишкия трон в катедралния храм „Св.Троица“, говори недвусмислено за високото качество на изработка и за ценността на двете рамки, поверени на известната русенска професионална гимназия. 
Мислех, че са направени от мура, но се убедих, че материалът е орехово дърво, казва Румен Иванов. И обяснява: „Ако беше мура, нямаше да бъде толкова сериозно нападнат от дървояди, тъй като те не харесват терпентините, съдържащи се в иглолистното дърво“. И двете рамки са били доста увредени. Той ги е обработил изключително грижливо, запушил е миниатюрните дупчици, изработил е единия грифон, който е липсвал от едната рамка, допълнил е липсващите елементи от птичето на върха на другата рамка, обновил е изцяло двете рамки. Едната вече е покрита със специален лак, скоро и другата ще бъде завършена. 
За нас възлагането на тази отговорна задача от Русенския митрополит Наум е и висока оценка - радваме се, че така можем да потвърдим авторитета на нашето училище като школа за майстори, каза директорката Мариана Гъркова.