Група русенци реставрират гробницата на Захари Стоянов със собствени средства. Тя се намира зад Пантеона в Парка на възрожденците.
Общината даде разрешение за започване на дейностите, потвърди кметът Пенчо Милков.
Началото на инициативата е поставено преди две години. Тогава група русенци решават, че гробницата на революционера, автор на „Записки по българските въстания“ и председател на Народното събрание на възкръснала България (1888-1889) е в лошо състояние и трябва да се реконструира, укрепи и консервира.                                  

След като бившата костница е почистена от клоните и листата, се оказва, че има сериозни цепнатини и предстои много работа. Затова доброволците регистрират сдружение с нестопанска цел „Захари Стоянов-Русе“, а всеки от тях, включитело и кметът Милков, дарява лични средства. Безвъзмездно е изработен и проект от арх. Калоян Тончев.
Гробницата ще бъде реставрирана в автентичния й вид, обясниха от сдружението.
Началото на дейностите по укрепването й вече е поставено. Тъй като гробницата се разцепва, ще бъдат положени бетонни пилоти покрай основата.
Срокът за реконструкцията е шест месеца.
Уредникът от Русенския исторически музей Ренета Рошкева припомни, че тленните останки на Захари Стоянов са преместени през 1978 г. в новоизградения Пантеон на възрожденците.
В гробницата освен българския революционер и писател са били погребани съпругата му Анастасия Обретенова - дъщеря на Баба Тонка Обретенова, както и Димитра Обретенова . съпруга на Никола Обретенов.