България се оказва най-евтината страна в ЕС за широк кръг от стоки, услуги и храни, отчита анализ на Евростат за 2017 г. Страната ни е с най-нисък тотален показател за всички потребителски стоки и услуги в Евросъюза с индекс от 44, при средно 100 пункта за ЕС-28. 
Резултатите едва ли изненадват българите, които си знаят, че ниските цени си вървят с по-ниския стандарт на живот у нас. От по-евтино до по-евтино обаче има големи разлики. Медицинските продукти, лекарствата, здравните и дентални услуги например у нас струват само 29% от средноевропейските нива - факт, който обяснява защо на емигрантите е по-изгодно да идват в България на зъболекар, отколкото да се лекуват където живеят. Сравнително най-малко плащаме за образование - само 25% от това на средния европеец. Може би и по тази причина образованието ни е далеч от добро. 
От друга страна за облекло и обувки плащаме малко под средния европеец - 78 пункта. Не са много по-евтини и транспортните ни услуги.
Някои паралели с други държави не са в наша полза. Плодовете и зеленчуците, които изнасяме масово в Румъния, изненадващо са по-евтини в северната ни съседка, може би защото там ДДС-то за храните е само 9%, а не 20% като у нас. А телефонните и мобилни разговори в Полша са с 35% по-евтини отколкото в България. 
Най-скъпите страни в ЕС са Дания и Люксембург - и двете с по 141 пункта, тоест с 41% над средното за ЕС.