Александър Пичушкин е най-опасният сериен убиец в историята на Русия. Известен е като "Шахматния убиец" и е задържан през 2007 г. за убийството на 48 души. По време на ареста му у тях е намерена дъска за игра на шах, а във всяко квадратче са били записани дати – дните, в които са извършени убийствата. Осъден е на смърт заради жестокостта на престъпленията, които е извършил.

Пичушкин е роден през 1974 г. в Москва. Извършва първото си убийство когато е едва на 18 г. Тогава жертвата му е приятелят на момичето, в което е влюбен. Сергей е намерен мъртъв пред апартамента си, а полицията решила, че става въпрос за самоубийство. Момчето скочило от прозореца само. По-късно става ясно, че не е скочил, а е бил бутнат от Пичушкин. Властите смятат, че той е отговорен и за убийството и на възлюбената си – Олга, чието тяло е намерено в парк Битсевски през 2002 г.

Паркът не е случаен. Самият Пичушкин прекарва времето си там, играейки шах с непознати, обикновено възрастни мъже, които се превръщат в бъдещите му жертви. Така се ражда и псевдонимът му - "Шахматният убиец". Пичушкин убива почти толкова хора, колкото най-известния руски сериен убиец – Андрей Чикатило, обвинен в убийството на 52 души през 1992 г. Някои смятат, че именно той е идолът му, а "Шахматният убиец" мечтаел да надмине кумира си.

Пичушкин прекарва голяма част от детството си в парк Битсевски – място с много дървета, където московчани обичат да се разхождат и да пият бира на сянка и ли да пушат цигари. "Шахматният убиец" примамвал жертвите си на тихи места в московския парк преди да ги атакува в гръб с чук. Преди това им предлагал да изпият по чаша водка, седнали на гроба на кучето му. После слагал край на живота им.

Според майката на Пичушкин нещата тръгнали надолу още когато момчето било едва на 4, след като получил травма на главата. Прекарва известно време в училище за инвалиди. Всичко се влошило след смъртта на дядо му, който живеел при тях. Самият Александър Пичушкин споделя, че е имал труден живот, изоставен е от баща си като бебе и никога не го е виждал. След смъртта на дядо му, момчето развило депресия и прекарвал голяма част от времето си със своето куче в парка.

Психолози твърдят, че всички престъпления, извършени от "Шахматния убиец" са подтикнати от гневът, че дядо му го е "изоставил". Освен това, престъпленията му имат и сексуален подтекст. Специалистите твърдят, че Пичушкин изпитвал нещо като постоянен оргазъм, когато убивал жертвите си. Според психиатри, обаче, мъжът е психически стабилен и може да се изправи пред съда.

Въпреки че целите му основно са възрастни мъже, Пичушкин е убил и три жени. Една от тях – момиченце. Убийствата са извършени с особена жестокост. Телата на жените са намерени със забити в черепа и очите малки колове.

Колкото повече престъпления извършвал, толкова по-жесток ставал "Шаматният убиец". При една от жертвите си забил в черепа счупена бутилка от водка. Дори не се притеснявал как ще се отърве от телата им – просто ги оставял да лежат безжизнено в парка, за да бъдат открити. 
 
До 2003 г. жителите на Москва (особено онези, които живеели в района) започнали все повече да се притесняват, че по улиците се разхожда сериен убиец и могат да бъдат убити във всеки един момент. Вестниците го нарекли "Лунатикът от Битсевски" или "Звярът от Битсевски".

Властите окончателно го залавят през 2006 г. след убийството на жена, с която работил в супермаркета. Жертвата оставила бележка на сина си, в която му съобщава, че ще излиза на разходка с Пичушкин. Въпреки опасенията, че името му може да се свърже с убийството на негова колежка, "Шахматният убиец" извършил престъплението.

След ареста властите намерили шахматна дъска с 62 дати. Останалите 2 квадратчета не били запълнени. Пичушкин бил почитател на шаха. Въпреки съвпадението на всички дати с извършените убийства, властите успяват да повдигнат обвинение на мъжа само за 52 от тях. Целта му била да запълни всички квадратчета от шахматната дъска.

Самопризнанията на социопата били излъчени по руската телевизия.

"За мен живот без убийства е като това да живееш без храна", казва Пичушкин в показанията си.

Мъжът не показал никакво разкаяние за деянията си и дори настоял да бъде обвинен и за други убийства.

"Шахматният убиец" твърди, че е отнел живота на 61 души (понякога казвал, че са 63-ма).

Окончателно е осъден през октомври 2007 г. Съдът заседава в продължение на 3 часа, в които Пичушкин е затворен в стъклена клетка. Осъден е на доживот за 48 предумишлени и 4 непредумишлени убийства.

Случаят с "Шахматния убиец" дори повдига дебата за връщане на смъртното наказание в Русия.