Обществената поръчка, спечелена от компютърна компания, е за повече от 330 000 лева

Фирма на 40 дни с капитал от 500 лева печели обществена поръчка за доставка на "диагностични ветеринарномедицински средства за чума. Поръчката е за повече от 330 000 лева, съобщи Дарик радио.

Проблемът с чумата по дребни животни в Странджа възникна преди повече от месец. От БАБХ наредиха унищожаването на няколко стада заради съмнения за зараза. Собствениците на стадата вдигнаха протести, тъй като според тях пробите са манипулирани.

Регистрираната на 14-ия етаж в столичния квартал "Сухата река" "Глобул вижън 2018" е избрана от агенцията по храните да изпълни поръчка за ваксини за животни.

Тя се оказва единственото дружество, което отговаря на условиятана обществената поръчка, обявена от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на 7 август за доставка на "диагностични ветеринарномедицински средства за чума по дребните преживни животни".

Собственик на компанията е Никола Явахчов. По информация на Нова телевизия той е 28-годишен, а дейността й е свързана с компютри, поддръжката им и програмиране, както и с всички дейности, "незабранени от закона".

В съобщение до медиите от БАХБ посочват, че на 2 юли 2018 г. Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт е закупил неголямо количество китове за диагностика от "Лабор Диагностик" - дружество, регистрирано по Закона за задълженията и договорите, което е имало договор за доставка само на два вида от необходимите препарати за диагностика.

Самото дружество не е било вписано в регистъра на института. При появата на болестта БАБХ не е разполагала с никакви диагностикуми за изследване на болестта, затова се е наложило спешно възлагане на обществена поръчка за доставка. В същото време лабораториите на агенцията са работили отчасти и с диагностикуми, дарени от Европейската комисия, но в малки количества.

На въпроса защо точно тези препарати е трябвало да се доставят, от БАБХ посочват, че това са единствените китове за диагностика на чума по дребните преживни животни, които са регистрирани в България. Регистърът е публичен и е достъпен на интернет страницата на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт. Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност в България може да се използват само регистрирани препарати.

Преди обявяване на поръчката "Глобул вижън 2018" ЕООД е представила пълномощно от 1 август 2018 г. да регистрира и продава продуктите, предмет на поръчката от IDvet Genetics, Франция, подписано от Филип Поркюе - главен изпълнителен директор. Именно поради това и БАБХ ги кани за участие в процедурата. Към тази дата няма друга фирма, която да е представила пълномощно за трите кита от този производител.

По отношение на въпросите кога е създадена фирмата, те трябва да бъдат отправени към нейните представители, посочват от БАБХ. При извършена проверка в Търговския регистър агенцията е установила, че фирмата включва в предмета си на дейност "всички дейности и услуги, незабранени от закона". Основният мотив е, че "Глобул вижън 2018" ЕООД фигурира в българския регистър и има пълномощно от производителя да продава тези продукти, посочват още от БАБХ.